Home Гроші У січні послуги нотаріусів подорожчали вдвічі, а деякі – втричі

У січні послуги нотаріусів подорожчали вдвічі, а деякі – втричі

106

У зв’язку зі зміною правил реєстрації прав на нерухоме майно, в січні послуги українських нотаріусів подорожчали в два-три рази. При оформленні відчуження нерухомого майна клієнти повинні платити за послуги в середньому не менше 1500 грн. Хоча ще в грудні 2012-го ця сума становила близько 600 грн. Про це розповіли учасники прес-конференції, яка проходила в інформаційно-аналітичному агентстві "Главком".

"Зараз середня угода купівлі-продажу нерухомого майно оформляється на протязі п’яти-семи годин. І ми не можемо обслуговувати двох клієнтів в один день", – пояснює приватний нотаріус Київського нотаріального округу Володимир Рокитнянський.

За його словами, тільки за квитанціями за перевірку документів, реєстрацію в реєстрі та інші послуги клієнт платить близько 1 тис. грн. До того ж не можна забувати про 1% збір у пенсійний фонд.

"Законом передбачено, що нотаріальні послуги повинні оплачуватися в розмірі 1% від суми угоди, і в цю суму повинні бути включені всі збори і послуги, але, як правило, клієнт і нотаріус самостійно домовляються про оплату", – розповіла юрист Наталія Доценко-Білоус .

"У нас на оформлення операції відведено одну добу, хоча Державний реєстраційний орган оформляє документи протягом 14 днів", – пояснив Рокитнянський. Він також зазначив, що надалі, можливо, процедура стане простішою, але це не зменшить навантаження на нотаріальні контори.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here