Home Гроші У Житомирі ще зарано говорити про те, що місто енергоефективне: наступного...

У Житомирі ще зарано говорити про те, що місто енергоефективне: наступного тижня до нас приїдуть експерти

108

У Житомирі  ще зарано говорити про те, що місто енергоефективне, – Дмитро Ткачук

Цього року Україна відзначатиме Європейський тиждень сталої енергетики втретє.

Церемонія відкриття відбудеться 24 червня в Житомирі, у Парку культури та відпочинку ім. Гагаріна. Подію відвідають представники Житомирської міської ради та співробітники Представництва ЄС в Україні.

«Європа активно інвестує в ефективне використання енергії. Прийшов час Україні активізувати зусилля по інформуванню громадян про всі переваги енергозбереження. Ми раді бути провісниками в застосуванні енергоефективних технологій в Україні, мають намір дати приклад іншим містам і співпрацювати з міжнародними організаціями, які працюють у цій галузі », – підкреслив Володимир Дебой, Житомирський міський голова.

Натомість у Демократичному Альянсі кажуть, що Житомиру іще далеко до енергоефективного міста.

«Програма енергоефективності – це стратегічний документ, який повинен містити цілий комплекс елементів. Не можна вкрутити нову лампочку і стверджувати, що твій будинок енергоефективний. Більше того, програма з енергоефективності повинна реалізовуватись згідно плану, чітко і послідовно, а не по мірі можливості отримання когось закордонного гранту», – коментує голова Житомирського осередку Демократичного Альянсу Дмитро Ткачук.

Він тиждень тому повернувся із Німеччини, де і вивчав закордонний досвід у розвитку енергоефективності міст.

«Енергоефективність – це енергозберігання, альтернативна енергія, переробка і вторинне використання відпрацьованих матеріалів та відходів. На досвіді німців ми побачили, що єдиним, що вони повертають в природу, це чиста вода і повітря. Все решта використовується повторно кілька циклів підряд. Тому називати Житомир енергоефективним дуже зарано», – додає Ткачук.

У рамках Тижня також відбудуться численні вуличні акції, тематичні виставки, майстерні та презентації. Їх мета – привернути увагу громадськості до екологічно нешкідливим способам використання енергії.

Відвідувачі дня відкриття зможуть проїхати за пробігом автомобілів, що працюють на бензиновій суміші з вмістом етанолу, навчитися конструювати сонячні колектори, прикрашати еко-сумки, побувати на показах кінострічок, які висвітлюють питання зміни клімату, ефективного використання енергії та сталого розвитку, перелає сайт Коментарів.

Андрій ПУЗІКОВ

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here