Home Війна У Житомирській міськраді оголосили бюджет на 2024 рік

У Житомирській міськраді оголосили бюджет на 2024 рік

2775

Під час засідання сесії міськради 21 грудня оголосили бюджет на 2024 рік. Загальні надходження до бюджету на 2024 рік плануються у розмірі 4,5 млрд грн, 3,2 млн з яких складуть кошти від платників податків, 630 млн грн – це кошти субвенція з держбюджету на освіту, 241,7 млн грн – фінансування професійно-технічних закладів освіти та харчування дітей, а також батьківська плата за відвідування дітьми різних гуртків. Ще 380,9 млн грн надійдуть від міжнародних організацій.

Про це під час виступу на сесії оголосила Перша заступниця міського голови Світлана Ольшанська.

Серед витрат на підтримку Збройних Сил України та безпекові заходу з місцевого бюджет планується виділити, після затвердження проєкту, 315 млн грн. На цей момент вже закладено 285,9 млн грн. 165,7 млн грн закладено на підтримку теплокомуненерго та водоканал. 67,1 млн грн складає недостатність освітньої субвенції, яку міська рада має покрити з власного бюджету. Зокрема, це зарплата для вчителів. 54 млн грн міська рада планує віддати в якості заборогованості за середеньострокових позиків, які відбувались ще у 2009-10 роках.

Мінімальна заробітна плата у 2024 році складе 8000 грн, прожитковий мінімум – 3028 грн, розмір посадового окладу працівника першого розряду 3600 грн.

Інші тези з виступу Світлани Ольшанської:

  • Основні джерела надходження до бюджету: ПДФО – 1,7 млрд грн, єдиний податок для ФОПів – 485,1 млн грн, податок на майно (земельний податок, оренда землі) – 351,7 млн, інші надходження (оредна плата від комунального майна, паркування та ін.) – 107,1 млн грн, залишок коштів – 350 млн.
  • Із загальної дохідна частини, яка розподіляється (3,2 млрд грн) – 10% буде виділено на підтримку ЗСУ та заходів безпеки. При зменшенні податкової частини усі вільні кошти будуть спрямовані виключно на Збройні Сили
  • Розподіл коштів держбюджету для освіти: 614 млн – зарплата вчителів, 16,1 – приватні школи та інклюзивно-ресурсні центри.
  • Грантові кошти: 87,4 млн грн – фінансування світового банку. Вони будуть витрачені на комунальні підприємства – для закупівлі техніки та обладнання, для забезпечення критичної інфраструктури; 146 млн грн – грантові кошти на підтримку освітніх закладів
  • Підтримка Єврокомісії по забезпеченню житлом складе 130,1 млн: ці кошти будуть витрачені на будівництва 4 секцій багатоквартирного будинку на Червоному, 60 та для забезпечення людей без житла (ВПО). Струкура видатків загального фонду, найбільший розпорядник бюджетних коштів – заклади освіти.
  • Загальний ресурс бюджету: із 3,2 млрд грн – 1,8 млрд це видатки бюджетних установ, галузь культури, галузь освіти, галузь спорту (виключно заробітні плати працівникам, сплата енергоносіїв, утримання будівель), 795,1 – фінансування критичної інфраструктури, фінансування закладів програми охорони здоров’я, видатки по галузі соц політики, матеріальні допомоги, підтримка сімей захисників; 350 млн грн – підтримка ЗСУ і заходів безпеки; резервний фонд бюджету складе 50 млн грн,
  • 321,7 млн – це капітальні видатки: 73,5 млн грн підуть на ремонт мереж та фундаментів, 15,4 млн – реконструкція системи теплопостачання; співфінансування по реконструкції системи теплозабезпечення – 8,8 млн грн;2,4 млн грн – реалізація проєкту термореновації дитсадків та шкіл; 1,1 млн грн – спіфінансування громадського транспорту;
  • Перехідні обєкти (з 2023 року у 2024) – 215,3 млн грн: це будівництво укриттів у галузі освіти, будівництво одного з багатоквартирних будинків та капітальний ремонт та реконструкція закладів освіти, капремонт реабілітаційних відділень у Лікарні №1, здійснення послуг по авторському технагляду по об’єкту, реконструкція котельні та встановлення лічильників, придбання надгробків для загиблих захисників.

Підписуйтесь на «Перший Житомирський» у соцмережах:
Telegram
Facebook
Instagram
YouTube
TikTok

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here