Home Кримінал Колишнього голову райдержадміністарції Житомирщини засуджено за хабар

Колишнього голову райдержадміністарції Житомирщини засуджено за хабар

119

Події відбувалися в середині 2007 року. До голови Брусилівської райдержадміністарції звернувся підприємець з проханням про виділення на безоплатній основі для ведення особистого селянського господарства  земельної ділянки загальною площею 10 гектар.

Вартість землі чиновник оцінив за власними міркуваннями. Підприємець мав сплатити йому по 34 тисячі доларів США за 1 га. землі. Загальна сума «благодійної допомоги» повинна була скласти 340 тисяч доларів. 

За попередньою домовленістю хабар розподілявся на два рівних транша. Перший передавався після отримання узгодження на виділення земельної ділянки та видання відповідного розпорядження про надання дозволу на розробку проекту відведення. Другу частину коштів підприємець мав передати для оформлення повного пакету документів і видачі розпорядження про передачу землі у власність підприємця і його знайомих. 

Вирішальна зустріч підприємця з посадовцем відбувалася 20 вересня 2007 року. Підприємець передав гроші посадовцю у його власному будинку. Саме там був переданий рекордний для Житомирщини хабар – 858, 5 тисяч гривен, що на той час, по офіційному курсу Нацбанку України, складало 170 тисяч доларів США. 

Відразу після отримання хабаря посадовець був затриманий працівниками міліції. Генеральною Прокуратурою відносно нього було порушено кримінальну справу. У ході подальшого розслідування в затриманого були вилучені банківські документи про перерахування ним своєму родичеві 1 млн. євро.

У грудні 2010 року Апеляційним судом області колишній голова районної адміністрації за отримання хабаря засуджений до дев’яти років ув’язнення з позбавленням на 3 роки права обіймати посади в органах виконавчої влади і місцевого самоврядування і з конфіскацією усього майна, у тому числі 1 мільйона євро. 

Нещодавно Вищий спеціалізований суд України по розгляду цивільних і кримінальних справ за скаргою засудженого та його адвоката переглянув кримінальну справу і залишив покарання без змін.

Алла Ващенко, СЗГ УМВС України в Житомирській області.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here