Трійця – свято, яке завжди відзначають в неділю за 50 днів (57 у католиків) після Великодня. Цьогоріч у православних віруючих це 23 червня.
В українців Трійця (Зелені свята, П’ятидесятниця) пов’язана із запашною зеленню – квіти й трави (пижмо, чебрець, волошки, полин, м’ята, меліса, любисток – кожна рослина має своє значення) збирали у полях та біля оселі зі сходу до заходу сонця, вважаючи їх цілющими, освячували (зберігали вдома у висушеному вигляді, робили обереги), прикрашали храми й оселі, клали біля ікон.
Один із незмінних атрибутів свята – лепеха (аїр, шувар, татарське зілля – інші назви в різних регіонах). Це багаторічна трав’яниста рослина, має довгі мечеподібні листки і гострий запах, досягає у висоту до метра, росте на болотах біля річок, озер майже по всій Україні.
Прийнято напередодні Трійці відправлятися за лепехою до водойми – рвати чи різати, але також у Житомирі, приміром, на свята біля храмів можна купити це зілля уже підготовлене у пучках.
Загалом є традиція не лише святити лепеху, а й стелити стебла на підлозі у кімнатах будинку, прикрашати разом із гілками липи, берези, клена, дуба букети, вікна, ворота у двір, аби відлякувати злих духів.
Журналісти «Першого житомирського інформаційного порталу» також у передсвяткову пору відправилися на збір ароматних квітів і трав у кошик до Зелених свят. Зокрема, трохи ранкової магії рослин, які зростають у полях на Житомирщині та у квітниках пропонуємо переглянути у спеціальному фоторепортажі.
Юлія Демусь




































