Щонайменше двічі на тиждень, а на період свят і значно частіше, викладачки Житомирського державного університету імені Івана Франка збираються разом та готують свої фірмові пиріжки для військових на передову. Їх захисники смакували під час деокупації населених пунктів на Київщині, звільнення Харківщини, Сумщини та Херсонщини. Також передають підрозділам, які виконують завдання на прикордонній території Житомирщини.
Волонтери продовжують доставляти домашню випічку в найгарячіші точки на фронті в Донецькій та Луганській областях. Днями чергова посилка відправилася у напрямок Бахмуту. Для захисників — 400 пиріжків, фрукти і солодощі, а майже сотня подарунків від профспілки університету — для дітей у Херсонську область.


«Ми самоорганізувалися буквально через день від початку повномасштабного вторгнення російських військ. Трохи відійшли від цієї звістки й одразу взялися за справу. У нашій команді зараз викладачі ННІ іноземної філології, ННІ педагогіки, ННІ філології та журналістики, соціально-психологічного факультету Житомирського державного університету імені Івана Франка – Інна Коновальчук, Валентина Ковальчук, Наталіна Зелінська, Людмила Фальковська, Наталія Ліпісовецька. Була ще Оксана Наконечна із фізико-математичного факультету, але наразі вона переїхала до Одеси. Також співпрацюємо з Анною Федорченко із Житомирського музичного фахового коледжу ім. В. С. Косенка.
Тривалий час допомагали Наталія Бовсунівська, Марина Франчук,Наталія Мирончук. Час від часу приєднується Валентина Сичевська. Хтось відсіявся, хтось приєднався, але головне, що незмінно працюємо на спільний результат і перемогу, — ділиться завідувач кафедри української мови та методики її навчання ННІ філології та журналістики ЖДУ імені Івана Франка Галина Гримашевич. — Спочатку готували гарячі обіди на блокпости для бійців ТРО і військовим ЗСУ, які несли службу в передмісті. Щоденно — не менше 40 л. Паралельно почали займатися випічкою. Майже до осені працювали в такому режимі без перерв і вихідних. На прохання військових, спершу переважно були пироги із солоною начинкою. Найпопулярніші — з картоплею, горохом і часником, капустою. Ще в асортименті мали — з рисом та іншими крупами. Вигадували, що могли».

Інгредієнти купують за власні кошти, фінансово долучаються викладачі з різних кафедр університету та знайомі. Час від часу продукти передають інші волонтери. Приміром, коли у березні ворожа ракета прилетіла на Богунію, значних ушкоджень зазнав магазин «КвараПродукт». Усе, що можна було ще використати, власники вирішили через волонтерку Олену Заведію передати на приготування гарячих страв і пиріжків. Випускниця Ірина Тернова теж поділилася запасами зі свого волонтерського складу.
Коли готували випічку із солодкою начинкою, то насамперед господині спустошили свої фруктові запаси з морозилок, варення. Дуже люблять військові пиріжки з маком. Влітку більше робили акцент на сезонні фрукти. Студенти привезли чорниць з Овруччини, тому кілька разів випікали пиріжки з ними. У начинку пішли яблука, які із саду своєї мами передав викладач університету Іван Коновальчук.
На Великдень спекли і прикрасили 400 пасок, нафарбували яєць. У липні за місяць використали близько 200 кг борошна. Кажуть, це, напевно, був рекорд. Скільки пиріжків виходить за один раз, ніколи не рахували, та й не до того.
«Зважаючи, що з вересня повернулися до навчального процесу, на волонтерську діяльність часу стало значно менше, але знаходимо можливість щось приготувати у вечірній час після роботи. Збираємося, місимо тісто — втрьох по 3 кг борошна, потім ліпимо пиріжки і розбираємо по 5-7 дечок кожна випікати до себе. Але не пиріжками єдиними, бо щоразу докуповуємо і кладемо у посилки ще щось смачненьке, вітамінне і корисне додатково. Іван Коновальчук із власної пасіки надав мед для військових. Зараз доводиться трохи підлаштовуватися, бо через масові обстріли є перебої з електропостачанням, а у всіх електроплитки, тож не хочеться, щоб тісто пропало», – пояснює Гримашевич.
У соцмережі викладачки створили спільний чат для обговорень, щоб оперативно вирішувати всі питання. Туди кидають інформацію про дату чергової поїздки, узгоджують план дій, розподіляють обов’язки і процеси, визначаються з різновидом та начинкою пиріжків тощо.
Галина Гримашевич розповідає, що багато місяців передають все через волонтера Артема Олановського. Отримують звернення й від інших. Зокрема, кілька разів у листопаді та грудні допомагали збирати посилки Олені Загладі.
Нагадаємо, що у ЖДУ імені Івана Франка на природничому та фізико-математичному факультетах виготовляють окопні свічки для оборонців, колектив закладу вищої освіти разом зі студентами збирав кошти, а згодом придбав і передав на потреби військовослужбовців вартісне обладнання – тепловізори, дрони.
Юлія Демусь

