Home Місто Американець в Житомирі розповів, як подолати корупцію в Україні. ФОТО

Американець в Житомирі розповів, як подолати корупцію в Україні. ФОТО

115

Для житомирян 28 квітня лекцію на тему «Як мотивувати громаду до дій» прочитав Кейсі Магі, волонтер корпусу миру США.

На початку лекції Кейсі українською розповів, що народився в США, в штаті Огайо, у 20011 році закінчив USF (центральний університет Флориди) і вже три роки перебуває в Житомирі.

Потім молодий лектор перейшов на англійську і завдяки перекладачеві усі змогли його зрозуміти.

Кейсі розповів найпоширенішу теорію ідеального суспільства. Згідно цієї теорії все суспільство поділене на три складові: бізнесовий сектор, державний сектор, громадський або так званий «третій» сектор. Саме «третій» сектор є найважливішим, оскільки покриває усі ті сфери, які не охоплюють два перших. Звісно, що «третій» сектор не є прибутковим, але це і не є його ціллю. Кейсі каже, що країни, в яких розвинений третій сектор є найбільш успішними та процвітаючими.

Лектор зазначає, що в часи СРСР в Україні був лише державний сектор, який покривав усі сфери, все інше охоплював чорний ринок.

Чорний ринок дістався у спадок і незалежній Україні і саме він забезпечував стабільність у країні на початку 90-х.

Наразі чорний ринок теж присутній в Україні у вигляді корупції. І щоб її подолати Україні необхідно розвивати громадський сектор.

Кейсі зазначив, що в Україні вже присутній «третій» сектор, зокрема добре розвинений напрям збору коштів хворим дітям.

Американець в Житомирі три роки спільно з МГО «Сучасний формат» працює над збільшенням значущості «третього» сектору.

Кейсі каже, що в Україні він постійно стикається з одними й тими ж проблемами, йому постійно кажуть, що його ідей хороші, але вони не працюватимуть в Україні, що це не Америка – тут все по-іншому. Також в Україні, на думку Кейсі, мало лідерів. Є багато гарних ідей, але недостатня кількість людей береться за їх втілення в життя.

 Тому, приїхавши в Житомир, Кейсі все ж взяв на себе роль лідера. У нього була ідея  набрати групу волонтерів, які б щотижня ходили гратися з дітками в дитячий будинок. Але першого разу в дитячий будинок  Кейсі пішов з кількома найближчими друзями, згодом до нього приєднувалася більша кількість людей. І наразі є близько 100 осіб, які періодично відвідують дитячі будинки.

Незважаючи на те, що Кейсі незабаром поїде в США, його участь в громадському секторі України не закінчується, оскільки він створив організацію «Міст до України».

Віта ДЕМУСЬ


 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here