Home Місто Безпека та стабільність доставки енергоресурсу – у «Житомиргазі» розповіли про підготовку до...

Безпека та стабільність доставки енергоресурсу – у «Житомиргазі» розповіли про підготовку до зими

636

Щороку АТ «Житомиргаз» виконує комплекс робіт, результат яких забезпечує безперебійне та безаварійне газоспоживання усім категоріям споживачів Житомирщини. Цьогоріч в плани Оператора газорозподільних мереж втрутилася війна, проте газовики, незважаючи на труднощі, продовжують модернізувати об’єкти критичної інфраструктури, посилено готуючись до нового опалювального сезону.

За шість складних для усіх місяців компанія виконанала понад 50% із запланованого на рік. Так, з січня по червень 2022 року працівники замінили 1569 метрів підземних та наземних газопроводів низького та середнього тиску, що складає 58% від річного плану. Замінили старі шафові газорегуляторні пункти на нові: 32 ШГРП у області вже здійснюють стабільну подачу газу споживачам. По заміні спрацьованого газорегулюючого обладнання річний план виконано на 55 %. 

«Нові ШГРП забезпечать стабільну, безперебійну та безпечну подачу газу майже десяти (орієнтовно) тисячам клієнтів компанії на Житомирщині. Завдяки налагодженій співпраці з європейськими партнерами маємо надійні поставки комплектуючих, а власні заводи компанії РГК забезпечують потребу у ШГРП. Дане оснащення регулює та підтримує постійний тиск газу в мережі, незалежно від обсягів споживання. Крім того, фільтри шафового газорегуляторного пункту очищують блакитне паливо перед подачею його споживачам», – розповідає технічний директор Сергій Колесник. 

 
Також у сьогоднішніх умовах критично важливий облік газу, відтак у лабораторії «Житомиргазу» фахівці повірили 15 946 лічильників, з який 6847 приладів обліку визнані непридатними та замінені коштом компанії. 

Проекти з модернізації дозволили вивести надлишкові потужності та мінімізувати втрати на мережі. А заміна зношеного обладнання на сучасне додатково зменшила ризики аварійних ситуацій, що надзвичайно важливо в осінньо-зимовий період.

Газовики працювали за різних погодних умов і часто споживачі не відчували дискомфорту, пов’язаного із роботою на мережах, адже фахівці використовували стоп систему Ravetti, що дозволяє виконувати роботи, але не зупиняти газорозподіл. 

Продовжують фахівці газорозподільної компанії виконувати контрольно-приладове обстеження мереж. Загалом обстежено майже три тисячі кілометрів газопроводів, в тому числі  майже півтори тисячі за допомогою мобільної лабораторії. З початку року загалом виявлено та усунено 49 витоків газу.  

Не менш важливим залишається захист підземних сталевих газопроводів. Для цього газовики встановлюють спеціальні станції катодного захисту. Наразі в області встановлено 4 станцій електрохімзахисту та замінено 14 анодних полів.

Підприємство критичної інфраструктури АТ «Житомиргаз», яке працює під брендом Регіональної газової компанії, продовжує виконувати увесь комплекс робіт для стабільного розподілу газу для 367 тис побутових споживачів, понад 300 бюджетних установ та організацій, а також близько двох тисяч промислових підприємств. Зокрема безперебійна доставка газу забезпечує сталу роботу хлібозаводів, зерносушарних комплексів, виробництв товарів продуктової групи, легкої промисловості, медичних закладів тощо. Ці підприємства живлять економіку країни, тому критично потребують стабільного енергоресурсу. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here