Home Відпочинок Більше не Гагаріна: як у квітні виглядає Шодуарівський парк в Житомирі. ФОТОРЕПОРТАЖ

Більше не Гагаріна: як у квітні виглядає Шодуарівський парк в Житомирі. ФОТОРЕПОРТАЖ

844

“Парк культури і відпочинку”, – читає хлопчик по складах своїм батькам під час прогулянки у Житомирі, а тоді перепитує: “А що таке ім?”. Ті уточнюють значення цього скорочення і одразу запитають, чи знаю син, хто такий Гагарін.

Родина йде далі у напрямку пішоходного мосту, а я зупиняюся зробити фото з тюльпанами біля колонади, яку було споруджено у 50-х роках минулого століття. На ній ще видніється місце, де до вересня минулого року був розміщений барельєф радянського космонавта Юрія Гагаріна і його цитата.

Ім’я Гагаріна центральний парк міста носив більше пів століття, але днями на сесії міської ради депутати нарешті прийняла остаточне рішення щодо його перейменування на Шодуарівський – на честь колекціонера та благодійника Івана Максиміліановича де Шодуара, який свого часу заклав на схилах річки Тетерів на початку ХХ століття дендрологічний парк з величезною колекцією рослин, а також у свій час фінансово підтримував розвиток Житомира.

Поруч з парком розташовувався його маєток (нині тут дитячі атракціони). За деякою інформацією, збереглася лише частина цього величного палацу і зараз у будівлі знаходиться адміністрація парку, а в березні та одній зі стін відкрили дошку з нагоди 165-річчя барона де Шодуара.

Напис із назвою на білій колонаді в парку невдовзі планують змінити, зазначивши «Шодуарівський», додати рядки із заповіту барона. Відзначимо, що історія з перейменуванням парку затягнулася на 10 років. Цьому передували петиції, численні громадські обговорення. Втім, навіть без офіційного рішення, багато містян і так вже називати його “Шодуарівським”.

Журналісти “Першого житомирського інформаційного порталу” зранку 14 квітня навідалися у Шодуарівський парк і трохи прогулялися Бульваром, алеями, Набережною та сходами. Нині тут особливо затишно і зелено, квітнуть тюльпани, сакури, фруктові дерева, декоративні рослини, галявини з кульбабою. До речі, на Набережній уже увімкнули фонтан, який зʼявився там після реконструкції кілька років тому.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here