Home Відпочинок «Це був житомирський «Діснейленд»: як сьогодні виглядає унікальний  майданчик дитсадка «Золотий півник»...

«Це був житомирський «Діснейленд»: як сьогодні виглядає унікальний  майданчик дитсадка «Золотий півник» у Житомирі. ФОТО

8564

Огороджувальна стрічка, таблички «Аварійна споруда» і «Приватна територія», – саме так нині відвідувачів зустрічає колишній дитячий садочок «Золотий півник», який у  понад 40 років тому звели на перехресті нинішніх вулиць Ольжича та Перемоги.

Навідатися туди журналісти «Першого житомирського інформаційного порталу» вирішили 26 квітня після публікації з архівних фото садочка на сторінці спільноти «My Homeland» у соцмережі, яка зібрала десятки репостів, а у коментарях під ними користувачі цікавилися, як виглядає «Золотий півник» у 2024-му.

«У Житомирі у 1981-1982 роках, на році вулиць Перемоги та Ольжича, від   заводу «Електровимірювач» був побудований дитячий садочок «Золотий півник». Над архітектурним проектом дитячого майданчика працював в’єтнамський архітектор Нгуєн Дінь Лок і навіть був відзначений на республіканському конкурсі «Краща будівля року». Особливістю садочка, його візиткою, став казковий будиночок з механічним годинником і мідним півником на даху, який рухався та «кукурікав» щогодини. Цей чудернацький годинниковий механічний витвір мистецтв був створений умільцями із заводу «Електровимірювач». У садочку працював басейн, фонтан та була побудована казкова міні-фортеця з баштами», – пише «My Homeland».

«Свого часу потрапити туди мріяли усі житомирські діти», –  додає у коментарях один користувач. «Там працювала вихователем у 83-86 роках моя дружина», –  зазначає інший. «Мій садочок, був. І мій. Ходив туди малим», – рясніє у коментарях. «Це тупо житомирський «Діснейленд» … був», – підсумовує житомирянин Максим Рудницький.

Від колишньої розкоші садочка,  який закрився  багато  років тому (був на балансі заводу),  лишилося мало.  Ще з дороги за оздобленим металевим парканом видніються бетонні вежі, металеві сходи та проходи між ними. Місце стало прихистком для равликів, бездомних собак, а також всередині можна помітити сміття, гілля дерев. На майданчиках трохи далі, кожен з яких раніше був закріплений за окремою групою дітей, зберігають будівельне сміття, дерев’яні рами вікон і дверей. Видно, що територію трохи привели до ладу – зрізали старі дерева (частина величезних колод залишається лежати), скосили страву, кронували молоді дерева.

Читайте також: Весняна прогулянка з морозивом Набережною у Житомирі. ФОТОРЕПОРТАЖ

Підніматися сходами на фортеці ми не ризикнули, але обійшли усю територію, включаючи приміщення самого садочка, яке частинами орендують  під навчальний заклад (аудиторії, бібліотека, спортзал), кафе, ательє з пошиття і ремонту одягу. Будівля має кілька входів/виходів, частину з яких уже замурували чи не використовують.

На стінах збереглася мозаїка, а у дворі – фонтан-рибка. На території є декоративні насадження, клумби з квітами, тут підтримують чистоту та порядок, але загалом дитячий майданчик колишнього «Золотого півника» викликає не найкращі враження.

Багато хто висловлювався щодо того, чому  заклад так мало працював і як та хто міг дозволити його закрити, що в подальшому й призвело до плачевних наслідків. Також висловлювали сподівання, що, можливо, колись у садочку та на майданчику проведуть реконструкцію  і він знову прийматиме дітей.

Юлія Демусь

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here