Home Місто Де та за скільки у Житомирі можна здати макулатуру, склотару, ПЕТ-пляшки і...

Де та за скільки у Житомирі можна здати макулатуру, склотару, ПЕТ-пляшки і каштани

6301

Викинути після використання разом з іншими відходами у загальний сміттєвий бак або посортувати і здати на переробку, зменшити навантаження на екологію та отримати додаткові кошти на особисті потреби? Здається, вибір очевидний, тим паче у Житомирі вистачає пунктів прийому пляшок, макулатури, плівки.

Один із них діє за адресою вул.Параджанова, 84. За словами співробітниці Тетяни Семець, прийомом вторинної сировини від населення, підприємств і організацій компанія вже займається більше 20 років. Спеціалізуються на ПЕТ-пляшках, алюмінієвих бляшанках і скляних пляшках з напоїв, також купують макулатуру і навіть плоди каштанів. Працюють у будні з 8 до 17 год.  

«Каштанами ми займаємося вже років чотири. Зараз вага за 1 кілограм становить 4 гривні. У подальшому вони використовуються у фармацевтичній галузі, – ділиться Тетяна. – Основна вимога, аби каштани були без зовнішньої оболонки і стороннього сміття. Це звичайні «кінські каштани», які ростуть по місту, біля багатоповерхівок, в парках. Скляні сортові пляшки українських виробників, які повертаються на заводи для повторного використання, у нас коштують від 1,20 грн до 2 грн за штуку. ПЕТ-пляшки приймаємо по 5 гривень за кілограм. Ділити за кольорами – білі, коричневі, зелені, не потрібно. Кришечки можна не скручувати, вони особливої ваги не мають, лише займають місце. Для зручності під час транспортування і зважування пляшки краще пресувати.  Алюмінієві банки від пива, газованих напоїв – 15 грн за кілограм. Важливо, що ми не приймаємо тару від побутової хімії та бляшанки з м’ясних і рибних  консерв, оскільки там інший сплав металів. Вартість макулатури (картон, газети, журнали, книги, архіви, списані документи, відходи друкарень, нереалізовані тиражі) на сьогоднішній день – 4 грн за кілограм, але ця ціна коливається, все залежить від того, який прайс виставляє завод. Поки тенденція іде на зниження.  Одного дня ціна може бути такою, наступного – меншою. Буває, що ми навіть закуповуємо у населення за більшою, а далі здаємо за нижчою. Раніше повідомляли за два-три дні про зміну вартості за кілограм і ми могли вивезти товар, а зараз можеш прийти на роботу зранку і вже ціна нова – нас просто ставлять перед фактом. Якщо на інші позиції  вона змінюється приблизно раз  на  рік, то на макулатуру може  чи не щомісяця».

За кілограм стретч плівки і поліетилену дають від 10 до 15 гривень, залежно від виду. Зокрема, білий – першого сорту, коштуватиме найдорожче. Блакитний, зелений  – другий сорт, трохи нижча ціна. Якщо все разом, ціна визначається додатково у пункті прийому, за можливості проводять сортування, аби клієнту було вигідніше.

Не сортові пляшки, зазвичай від спиртних напоїв – вина, шампанського й горілки, йдуть в склобій. Білі коштують 1,80 грн за кілограм, а кольорові – 1,10 грн.

«Ми працюємо по місту й області. До того як пальне зросло в ціні, проводили самовивіз, якщо були великі об’єми вторсировини. Зараз такі питання вирішуємо завчасно та індивідуально з кожним – залежить від того, куди їхати, скільки зібрано, але краще привозити безпосередньо у пункт прийому, – продовжує Тетяна Семець. – По місту є інші наші точки прийому, але там ціна відрізнятиметься від тієї, що я назвала».

Відзначимо, що у Житомирі волонтерка Вікторія Боровська здійснює збір консерв (висотою не більше 7 см), парафіну і воску, картону для виготовлення окопних свічок військовим на передову.

Волонтерка Вікторія Тваурі кілька місяців тому запустила ініціативу #здаймукулатурувобміннажиття, у рамках якої пропонує здавати книги, зошити, картон, журнал, а виручені кошти віддавати на потреби ЗСУ. 

Юлія Демусь

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here