Home Місто Для отримання шенгенської візи знадобляться відбитки пальців

Для отримання шенгенської візи знадобляться відбитки пальців

151

З 2014 року туристи зможуть отримати шенгенську візу тільки після проходження процедури дактилоскопії.


Дана вимога з 11 жовтня вже відноситься до громадян північноафриканських держав, але протягом двох років пошириться на інші країни нешенгенської зони, повідомляється на сайті Єврокомісії.

У вівторок у 25 країнах Шенгенської угоди була запущена нова інформаційна візова система VIS. Вона дозволить прискорити процес обробки заяв на візи завдяки використанню оцифрованих відбитків пальців і фотографій, а також забезпечити швидкий обмін даними про короткострокові візи між усіма країнами Шенгенської зони.

Першими до системи були підключені консульства країн ЄС в Північній Африці, потім настане черга країн Близького Сходу та Азії. Протягом двох років до VIS будуть підключені всі 2,5 тисячі консульств країн Шенгенської угоди в світі.

"Процедура зняття відбитків пальців буде швидкою і простою. Заявнику потрібно лише помістити пальці на поверхню цифрового сканера. При подачі документів на візу протягом наступних п’яти років відбитки знімати вже не будуть. Через п’ять років вони будуть вилучені із системи", – йдеться в повідомленні ЄК.

VIS дозволить консульствам швидко отримувати інформацію про те, коли бажаючий отримати візу звертався за нею минулого разу. Крім того, при перетині кордону співробітник паспортного контролю зможе перевірити особу власника паспорта і справжність візи в терміналі системи VIS.

"Сьогодні близько 13 мільйонів шенгенських віз видаються щороку консульствами 25 країн шенгенської зони, і ця цифра буде зростати. Чинна система видачі віз та перевірки документом не завжди справляється з такою кількістю заявників, що створює труднощі у запобіганні шахрайств та зловживань і подовжує процедуру видачі віз ", – йдеться в документі.

На думку представників ЄС, відбитки пальців допоможуть боротися з практикою "оренди паспортів", яку часто використовують громадяни азіатських країн. За 2 тисячі євро вони можуть "орендувати" паспорт з багаторазовою шенгенською візою і в’їхати з ним у ЄС, а потім надіслати його поштою назад, так що паспорт можна використовувати знову.

Як повідомляє видання Euobserver.com, на створення системи VIS Євросоюз витратив 91 мільйон євро. Підтримка сервера VIS, розташованого в Страсбурзі, коштуватиме ще 20 мільйонів євро. Однак доходи з 13 мільйонів шенгенських віз вартістю по 16 євро кожна , що видаються щорічно, значно перевершують ці витрати.

Нагадаємо, минулого року набув чинності новий Візовий кодекс Євросоюзу, який встановив процедури та умови видачі короткострокових віз (на термін не більше трьох місяців) у консульствах країн Шенгенської зони по всьому світу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here