Home Місто На Житомирщині фахівці перевірили харчові продукти на вміст радіонуклідів

На Житомирщині фахівці перевірили харчові продукти на вміст радіонуклідів

Радіоактивне забруднення  харчових продуктів  є досить актуальною проблемою сьогодення, адже   навіть  на даний   час Житомирська область  відчуває відголоски Чорнобильської катастрофи.  Про негативну  дію радіоактивних речовин  та їх продуктів розпаду знає  кожен із нас.   Тому, одним із завдань  Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області є не допустити  обіг  продукції  з перевищеним вмістом радіонуклідів.

Так,  за 8 місяців 2019 року   фахівцями   лабораторної мережі Держпродспоживслужби  Житомирщини досліджено 129206  проб  харчових продуктів на вміст  радіонуклідів цезію-137 та стронцію-90.   Перевищення допустимих  норм цезію-137 зафіксовано  у 116 випадках,  із яких:   46 (39,7% ) молоко,  41(35,3%) – гриби свіжі,  16 (13,8%) – гриби сухі,  7 (6%) – лікарські рослини, 5 (4,3%) – м’ясо дичини, 1(0,9%) – м’ясо великої рогатої худоби. Якщо  порівнювати з  минулорічними показниками, то за 12 місяців 2018 року  досліджено 252954  проби харчових продуктів та встановлено 201 випадок перевищення допустимих норм по цезію-137:   99 (49,2%) – гриби свіжі, 48 (23,8%) – молоко, 40 (20%) – гриби сухі,  10 (5%) – м’ясо дичини, 2 (1%) – риба, 1(0,5%) – м’ясо великої рогатої,    1(0,5%) – лікарські рослини.

Із 116 випадків перевищень норм радіонуклідів, основна частина  виявлялась в районах області, що постраждали внаслідок  аварії на Чорнобильській АЕС: Народицькому – 53,4%, Овруцькому – 18%, Олевському – 13%, Ємільчинському – 8%,  Лугинському – 5% та Малинському –  2,6%.