З початку року в Житомирській області зафіксовано 2 випадки захворювання на ботулізм. Перший випадок стався в Любарському районі.
Там 50-річна місцева мешканка з ознаками сильного харчового отруєння звернулася до Любарської центральної районної лікарні, де їй було встановлено діагноз: ботулізм. Жінку одразу направили на лікування до обласної клінічної лікарні ім.О.Ф.Гербачевського, де вона пройшла курс лікування у відділенні інтенсивної терапії. За словами завідувача відділення інтенсивної терапії Костянтина Вишинського, дане захворювання у пацієнтки було спричинене вживанням домашньої консервації, яка, вочевидь, була виготовлена й зберігалася з порушенням санітарних норм та терміну щодо її вживання.
«Цій пацієнтці, – зазначив Костянтин Вишинський, – просто пощастило, що вона звернулася до лікарів своєчасно, адже ботулізм може призвести й до летальних випадків. Ботулізм — паралітична хвороба, спричинювана токсином ботуліном, який блокує нервову функцію і призводить до дихального і скелетно-м’язового паралічу, вражає мозок».
Набагато складнішою є ситуація з 66-річним жителем Володарська-Волинського, який ще 16 лютого отруївся саморобними рибними консервами. Через дві доби він звернувся до Володарсько-Волинської ЦРЛ зі скаргами гастроентерологічного характеру. Після обстеження лікарі діагностували у хворого ботулізм.
З 19 лютого він перебуває на лікуванні у відділенні інтенсивної терапії обласної клінічної лікарні ім.О.Ф.Гербачевського. Натомість у хворого спостерігаються явища загальної інтоксикації, порушення функції дихання та системи кровообігу.