Home Місто Після нового року обласні та районні дороги будуть підпорядковані місцевій владі

Після нового року обласні та районні дороги будуть підпорядковані місцевій владі

117

Українські дороги катастрофічно зношені, щоб поліпшити ситуацію, з 2018 року "Укравтодор" в рамках децентралізації перекладе відповідальність за дороги обласного та районного значення на місцеву владу.

Головні дороги державного значення зношені майже на 97%. Такі дані свідчать про те, що їх необхідно будувати заново. Більша частина мережі українських доріг будувалася ще в 80-х роках. А вже через 37 років навантаження на траси виросло в п’ять разів.

Вже з 1 січня 2018 року згідно з розпорядження КМУ від 2 жовтня 2013 року №759-р «Про передачу автомобільних доріг загального користування місцевого значення», яким передбачається передача автомобільних доріг загального користування місцевого значення зі сфери управління Державного агентства автомобільних доріг України в управління місцевим органам влади.

Фінансування на ремонти та утримання державних шляхів надходитиме з Дорожнього фонду, який запрацює з початку 2018 року та буде наповнюватись з трьох джерел: акцизного збору, ввізного мита на нафтопродукти і з імпортованих на митну територію України транспорту і шин. Ці грошові надходження не можна буде використати на щось інше, крім ремонту доріг. На повну фонд почне працювати у 2020 році. У 2018 році тільки 50% податків будуть направлені на дороги, в 2019 – 75%, а в 2020-му – 100%.

Розподіл коштів по областях буде пропорційний протяжності доріг, які знаходитимуться на балансі ОДА та буде здійснюватися за рахунок територіальних дорожніх фондів, які безпосередньо пов’язані з Дорожнім фондом. За більшість доріг буде відповідати місцева влада.

Працівниками Служби автомобільних доріг у Житомирській області проведено інвентаризацію доріг та підготовлено акти приймання-передачі.

З 1 січня на балансі Служби автомобільних доріг у Житомирській області залишиться 26 шляхів державного значення – це 1606 кілометрів. В підпорядкування Житомирської ОДА відійде 948 (6941, 5 км) шляхів місцевого значення.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here