Home Місто Щодня 58 українців інфікуються ВІЛом

Щодня 58 українців інфікуються ВІЛом

182

Заступник директора Українського центру профілактики і боротьби зі СНІДом МОЗ України Алла Щербинська заявила, що щодня в Україні вірусом імунодефіциту людини інфікується 58 осіб.

"Це надзвичайно велика цифра, тому що ці люди – в основному молодь. Вони не знають про свій статус. Помирає від СНІДу близько семи-восьми осіб. Якщо ми говоримо про сексуальний шлях, який на сьогодні активується в Україні, все більше людей інфікується саме через статеві стосунки", – зазначила Щербинська.

Вона також повідомила, що в Україні щорічно серед вагітних виявляють 4-6 тисяч ВІЛ-інфікованих жінок.

Експерти відзначають, що за останнє десятиліття ВІЛ-інфікованими мамами народжені 28 500 дітей. Станом на 1 січня 2011 року під медичним наглядом з підтвердженим діагнозом ВІЛ-інфекція знаходиться 2000 621 дитина, хворі на СНІД – 678 дітей. У стадії підтвердження діагнозу ВІЛ-інфекції – 6 тисяч 500 дітей.

Було повідомлено, що в червні 2011 року Україну підтримала нову стратегію Об’єднаної програми ООН з ВІЛ / СНІД (ЮНЕЙДС) "Прагнення до нуля", серед пріоритетів якої – недопущення до 2015 року нових випадків ВІЛ-інфекції серед дітей.

За словами начальника відділу протидії ВІЛ / СНІДу Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань Марина Зеленської, сьогодні в Україні діє програма Попередження передачі ВІЛ від матері до дитини, яка є складовою Загальнодержавної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції , лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2009-2013 роки.

"В рамках програми здійснюється безкоштовне тестування вагітних на наявність ВІЛ, безкоштовне забезпечення ВІЛ-позитивних вагітних жінок антиретровірусними препаратами для проведення курсу профілактики передачі ВІЛ і молочними сумішами для вигодовування новонароджених дітей.

Найбільш вагомим досягненням Україною в боротьбі з ВІЛ / СНІДом експерти називають суттєве зменшення рівня передачі ВІЛ від матері до дитини – з 27,8% у 2000 році до 6,3% в 2008.

Зеленська також заявила, що очікуваними результатами реалізації державної Програми до 2013 року є зниження показника вертикальної передачі ВІЛ до 2%.

Нагадаємо, що згідно з останніми даними Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ, в Україні за 24 роки існування епідемії ВІЛ / СНІДу померли 21 000 молодих людей.


За матеріалами: Корреспондент

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here