Home Місто У Житомирському лабораторному центрі розповіли про порушення в закладах оздоровлення та відпочинку

У Житомирському лабораторному центрі розповіли про порушення в закладах оздоровлення та відпочинку

З початку підготовки закладів оздоровлення та відпочинку до оздоровчого сезону і до цього часу фахівцями ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводяться моніторингові лабораторні обстеження цих закладів.

За цей період у 195 таборах було відібрано і досліджено понад 715 проб питної води на відповідність вимогам Державних санітарних правил і норм « Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», із яких 172 (24%) досліджені проби не відповідали санітарним вимогам за рахунок перевищення вмісту нітратів, заліза та за бактеріологічними показниками.

Найбільша кількість відібраних зразків питної води не відповідали санітарним вимогам за фізико – хімічними показниками в закладах Ружинського та Попільнянського районів по 100% , Лугинського району – 77%, Новоград – Волинського району – 63%, Радомишльського району – 50 %.

За мікробіологічними показниками найбільша кількість проб води, у яких виявлено відхилення, зареєстрована у Баранівському та Ємільчинському районах – 66,6%, Лугинському – 38%, Коростенському – 35 %..

На харчоблоках закладів оздоровлення та відпочинку відібрано і досліджено 199 зразків готових страв на визначення калорійності, з них 23 (11,5%) не відповідають нормативам. Недовкладання харчових інгредієнтів у готові страви зареєстровано у пришкільних таборах Чуднівського, Житомирського, Попільнянського, Лугинського та низці інших районів. Із 335 проб готових страв на визначення мікробіологічного забруднення , не відповідали нормативним показникам – 16 (4,7%) зразків, це в пришкільних таборах Попільнянського, Ружинського, Баранівського, Пулинського районів.

За оздоровчий період було відібрано 3600 гігієнічних змивів на наявність умовно патогенної мікрофлори, у 113 (3,1%) висіяна кишкова паличка із чистого посуду, кухонного інвентарю, технологічного обладнання рук та спеціального одягу кухарів, що свідчить про незадовільне санітарно – гігієнічне утримання харчоблоків, особливо у Попільнянському, Бердичівському, Новоград – Волинському районах.