Home Місто В житомирських маркетах та кіосках дотримуються закону про заборону реклами тютюнових виробів

В житомирських маркетах та кіосках дотримуються закону про заборону реклами тютюнових виробів

142

В Житомирі 13 вересня презентували результати моніторингу закладів продажу тютюнових виробів на предмет дотримання положень Закону України №3778-IV "Про заборону реклами тютюнових виробів у точках продажу (супермаркетах, мінімаркетах/магазинах та кіосках)".

 Ініціатором такого моніторингу, що проводився в місті протягом серпня-вересня, стала Житомирська обласна молодіжна громадська організація «Сучасний Формат» за підтримки Кампанії майбутнє без куріння.

Добровольці перевірили 75 точок продажу тютюнових виробів у різних точках міста: 8 супермаркетів, 26 кіосків та 41 магазин та маркет.

Зокрема, моніторинг передбачав заповнення анкет, фотографування порушень чи  місць, де продаються або представлені прилавки з цигарками, складання скарг про порушення.

Керівник МГО "Сучасний Формат" Жанна Соловйова наголосила, що суттєвих порушень в процесі моніторингу виявлено не було і дійсно у перевірених ними точках продажу відсутні будь-які плакати, постери чи інші матеріали рекламного характеру, що забороняються законом.

Втім, підприємці та виробники тютюнових виробів вдалися до іншого кроку, що ніяк не прописаний у законі: спеціальними засобами (підсвітка, бокси, розміщення на вікні кіоску) вони вирізняють з усього асортименту тютюнових товарів лише певну марку.

Саме такий фактор рекламування було зафіксовано у 63 точках.

Також часто продавці свідомо або ж ні заклеюють цінниками попереджувальні написи чи картинки на пачках цигарок, що розміщені на вітринах.

Соловйова поділилася статистикою стосовно того, що 15-20 % спонтанних покупок цигарок відбуваються саме завдяки рекламуванню тютюнових виробів у вітрині чи біля кас.

Надалі кампанія щодо виконання закону про заборону рекламувати тютюнові вироби,  а також палити у громадських  закладах харчування, пошириться і на територію всієї Житомирської області.

Довідка: У понеділок, 16 вересня 2013 року, виповнюється рівно рік з дати набуття чинності законодавства (ЗУ №3778-IV) щодо заборони реклами тютюнових виробів. З серпня по вересень 2013 року громадські організації – члени коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну» проводили моніторинг виконання ЗУ №3778-IV у регіонах. Результати загальнонаціонального моніторингу будуть представлені громадськості 17 вересня поточного року. У серпні 2012 р. було підписано Меморандум про співпрацю між Держспоживінспекцією України та Коаліцією «За вільну від тютюнового диму Україну», згідно якого сторони співпрацюють щодо інформування споживачів та інших зацікавлених осіб про вимоги законодавства щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів, а також вивчення найкращого міжнародного досвіду у сфері зменшення вживання тютюнових виробів. 

Юлія ДЕМУСЬ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here