Home Місто За 787 тисяч літак у парку можуть «одягнути» у вишиванку і обладнати...

За 787 тисяч літак у парку можуть «одягнути» у вишиванку і обладнати для дитячих розваг

171

Під час громадських слухань в Житомирі 23 лютого  директор благодійного фонду «Гармонія милосердя» Сергій Намєснік розповів про свою ідею реконструкції літака, який знаходиться у міському парку ім.Ю.Гагаріна.

Каже, що вже кілька років направляє відповідні листи в органи влади, аби ті допомогли відремонтувати цей об’єкт для його подальшого використання. Впевнений, що літак має належати дітям. Там можна обладнати кінотеатр, центр розваг, кафе, ігрові кімнати. Ці заклади працюватимуть взимку та у міжсезоння, коли інші атракціони в парку припиняють свою роботу.

За  розрахунками однієї із фірм (станом на 25 грудня 2015 року) зовнішні і внутрішні роботи по реконструкції літака обійдуться у 787 тисяч. Усі роботи можна провести у три етапи із залученням бюджетних чи волонтерських коштів.

Попередньо Намєснік пропонує провести конкурс малюнків з призовим фондом у школах міста, аби діти самі зобразили, яким би вони хотіли бачити літак, а дизайнери опрацювали ці матеріали і створили загальний вигляд зовнішнього оформлення.

«Мені хочеться, щоб цей літак був у вишиванці, з яскравими квітами чи щось у національних кольорах. У Києві є такий крилатий арт-об’єкт, який користується великою популярністю серед гостей, а також там полюбляють робити фотосесії молодята, – відзначає Сергій Намєснік.

– Грузини теж собі зробили раніше щось подібне. В Житомирі цей літак десятиліттями стоїть і ніяк не використовується, а коли я побачив петицію про вирішення його подальшої долі, то вирішив озвучити свою ідею громадськості. Перед виборами спілкувався із Сухомлином і ми дійшли згоди, що літак треба реставрувати. Я підготував лист, аби у бюджеті розвитку передбачили відповідні кошти на ці роботи, але я морально для себе відкладаю його, бо розумію, що в місті є більш нагальні потреби. Я готовий дійти до Мінстерства культури, знайти якісь фонди, аби гроші на реконструкцію були. Закликаю усіх приєднатися до цієї справи і висловлювати свої пропозиції щодо використання літака. Я навіть підтримуватиму того, чия ідея буде краща за мою. Треба розуміти, що жодне місто в країні не може похизуватися таким літаком, де внутрішня площа 100 метрів квадратних.

У Луцьку є літак, але значно менший. Я досі пам’ятаю як його транспортували, котили вулицями міста. Потім ми туди ходили дивитися мультфільми, але не стільки нас цікавили ці мультики, як можливість хоч пару хвилин побути у кабіні пілота. Туди черга стояла. Впевнений, що нинішнім дітям це б теж сподобалося. Можна звернутися до Міноборони, аби допомогли із деталями для облаштування кабіни, бо там уже нічого нема. Пожежники і СЕС обіцяють у процесі роботи надавати усі необхідні консультації. Нині питання за тим, аби зберегти літак, а далі можна говорити і про реконструкцію. Я не нав’язую свій проект, але переконаний, що цей літак може стати гарною окрасою парку і цікавим місцем відпочинку для наших дітей».

Сергій Намєснік також розповів, що територія парку, де нині стоїть літак, довго пустувала, потім там був баскетбольний майданчик і громадська вбиральна.

Відзначимо, що під час сьогоднішніх громадських слухань присутні проголосували за те, аби літак і надалі залишався на своєму місці і його не демонтовували. Водночас дехто вважає, що його можуть демонтувати після перейменування парку у Шодуарівський.
Юлія ДЕМУСЬ

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here