Home Місто Житомирщина – п’ята область в країні за кількістю безробітних воїнів-захисників

Житомирщина – п’ята область в країні за кількістю безробітних воїнів-захисників

137

У День соціальної справедливості, який в Україні щорічно відзначається 20 лютого, в обласному центрі зайнятості відбувся круглий стіл «Працевлаштування осіб з інвалідністю та учасників АТО». Про це інформують у відділі інформаційної роботи Житомирського ОЦЗ.

Відкриваючи зібрання, директор обласного центру зайнятості Галина Корінна розповіла про зростання з кожним роком кількості звернень до служби зайнятості пошукачів роботи, які мають інвалідність. Так, за десять років кількість осіб з вадами здоров’я, які потребували працевлаштування, зросла вчетверо. Торік центри зайнятості обслуговували понад 3200 таких відвідувачів, на сьогодні в них зареєстровані понад 1200 осіб з обмеженими фізичними можливостями. Вона також акцентувала увагу учасників круглого столу, що Житомирщина – п’ята область в країні за кількістю безробітних воїнів-захисників: 3049 осіб за підсумками 2016 року. Більше їх зареєстровано – у Вінницькій, Львівській, Полтавській і Черкаській областях. І хоч темпи працевлаштування бійців торік пожвавились – роботу отримали 493 із них, зокрема 172 – підписали контракт на військову службу в Збройних силах України, на сьогодні у пошуках зайнятості – ще 1543 військовослужбовці.

Заступник директора Департаменту праці та соціального захисту населення Житомирської ОДА С.Бойм розповіла про обласні програми та заходи, спрямовані на вирішення проблемних питань демобілізованих учасників АТО. Існує п’ять таких програм: щодо соціальної, медичної реабілітації, професійної і соціальної адаптації, житлових і земельних питань. Вона зазначила, що в області не існує великих проблем із дотриманням трудових прав колишніх бійців, хоча торік і були два факти порушення законодавства: звільнення з роботи працівників, які були призвані на строкову військову та контрактну службу. А відповідно до ст. 119 Кодексу законів про працю у таких випадках за військовослужбовцями, які беруть участь в антитерористичній операції, зберігається основне місце роботи та середній заробіток.

Заходи щодо професійної адаптації демобілізованих бійців в області спільно реалізують департамент праці і соціального захисту ОДА та регіональний сектор Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО. Так, у 2015-2016 роках таку адаптацію пройшли 833 особи, які обрали короткотермінові курси водіїв.

У 2017 році з метою професійної адаптації будуть організовуватись курси з вивчення іноземних мов, вже є 24 кандидати з числа учасників бойових дій на Сході України.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here