Home Місто Житомирянин землю для розсади пропарює у залізній бочці

Житомирянин землю для розсади пропарює у залізній бочці

— В розсаді, яку продають у стаканах, немає бур’яну не тому, що його виполюють. Він там не росте. Суміш землі перед засіванням пропарюють. При температурі кипіння насіння бур’яну гине. Колись ґрунт парили самі. Тепер купуємо пропарений, — розказує 24-річний Олександр Перепелиця. Живе в Житомирі, а теплиці з розсадою обробляє в селі Суємці Баранівського району.

Ґрунт для розсади пропарюють у залізній бочці в теплиці на буржуйці. Можна на плиті, де готують їсти. 10 л ґрунту заливають водою, щоб злегка покривала, й кип’ятять 10 хв. 200-літрову бочку з землею прогрівають годину. За цей час гинуть бактерії, збудники хвороб. Після прогрівання землю охолоджують. Насіння висівають, коли температура ґрунту становить +12°.

— На глибину 5 сантиметрів устроміть кімнатний градусник і заміряйте. Є садівники, які готують ґрунт з осені. Він холодний, треба нагрівати, бо насіння довго сходитиме й погано буде рости. Так само заміряють температуру землі в парнику.

Найкраща земля для посіву розсади — кротовина. Її змішують порівну з перегноєм і додають піску, щоб ґрунт не був щільний. Вода не застоюватиметься, не гнитиме коріння.

— Можна замість піску дати глини, але небагато, відсотків 10–15. Готову пропарену суміш стисніть у кулаку. Якщо ґрунт збився в грудку, то земля мокра. Треба підсушити. Має збиватися в маленькі грудочки, а не в одну велику. Але це — не головне. Волога випарується. Розсаді шкодить висока кислотність. Є папірці для вимірювання. Якщо вище норми, то рослина жовтіє й чахне. Купував у магазині готові суміші ґрунту для розсади, перевіряв. Рівень pH був вищий у кілька разів. Так що можна купити готову землю, а розсада пропаде. Краще робити самому.

Джерело: Gazeta.ua