Home Освіта Житомирських першокурсників годують кашею з сіллю, перцем та варенням

Житомирських першокурсників годують кашею з сіллю, перцем та варенням

 

На фізико-математичному факультеті ЖДУ ім.І.Франка існує давня традиція посвяти першокурсників у студенти. «За легендою» молоді люди стають студентами лише після успішної здачі сесії. І саме тоді починається найцікавіше: п’ятикурсники та шестикурсники готують святковий концерт для молодших друзів, де годують перший курс кашою та вручають їм символічні подарунки та посвідчення.

Завчасно старшокурсники збираються в гуртожитку та варять кашу з різних видів круп при цьому додають туди велику кількість солі, перцю та інших спецій, прикрашають смачним варенням.

Однак через ряд різних причин так званої «офіційної» посвяти в цьому навчальному році ще не було, тому студенти, що мешкають в гуртожитку вирішили, що за 100 днів до завершення університету просто зобовязані посвятити першокурсників. І не зраджуючи традиціям, старшокурсники зварили повну каструлю смачнючої каші (таку, що в рот не можна взяти) і пішли по гуртожитку, не минаючи жодної кімнати. В свою чергу першокурсники мають з’їсти ложку суміші каші(можна й більше), бо це запорука успішного навчання і заплатити годувальникам за «смаколики», якщо немає грошей дають харчові продукти. Буває й так, що старшокурсники без дозволу беруть щось із столу.  

В якості «священної» книги використовують книги з фізики, математичного аналізу чи інформатики.

Вечір закінчується спільною вечерею випускників, бо ж харчові продукти та гроші вони збирали разом.

P.S. Студенти по-різному ставляться до цієї традиції. Як правило не дуже радіють першокурсники до яких вриваються в кімнату десяток людей і дають їсти «своєрідну» кашу, за яку ще й треба платити. А от старшокурсники неабияк радіють, що не без їх допомоги першокурсники стали справжніми студентами.