Home Події Секрет смачних дерунів від мера Коростеня та як минув 13 фестиваль

Секрет смачних дерунів від мера Коростеня та як минув 13 фестиваль

747

З грибами, сиром, капустою, грузинські, сингаївські, зі сметаною та рибою деруни пропонували у Коростені на XІІІ Фестивалі дерунів.

Секретом смачних дерунів поділився під час майстер-класу мер Коростеня Володимир Москаленко:

“П’ять середніх картоплин тремо на терку. Тільки на терку – ніяких комбайнів, нічого такого. Потім береться одна цибулина для того, щоб деруни були світлі, дві ложки борошна, одне яйце, два зубка часника, дві ложки сметани, прямо туди, в суміш додаю”.

Перший дерун від мера скуштувала 9-річна гостя фестивалю.

“Такі, як мама готує. Смачно”, – продегустувала Карина.

Свої смаколики під час фестивалю представляли територіальні громади області, а також місцеві організації. Гості свята могли скуштувати деруни із різних куточків області.

Олександр Олексійчук,  секретар  Коростенської міської ради, наголосив, що гості не тільки з України але й з-за кордону: 

Це вже тринадцятий рік проходить фестиваль. За ці роки він перетворився з локального у величезне свято. Гості до нас у місто приїжджають не тільки з усієї України, й навіть з багатьох країн”.

Зіркою цьогорічного свята став пам’ятник деруну, до якого утворилася довга черга.

З’їхалися на деруни гості з різних міст України.  Відпочивальники поділилися враженнями.

 “Я з Києва, їхали автомобілем. Найбільш прийшлися до душі класичні деруни без всяких викрутасів”, – поділилися враженнями киянка Марина.

 Щоб скуштувати дерунів, приїхали навіть із Закарпаття.

Ми з Закарпаття приїхали відвідати цьогорічний фестиваль. Деруни смачні, найбільше сподобалися поліські. Вже не вперше на святі, найкращий все-таки був 11 фестиваль, тоді куштували кращі деруни”, – зазначила Катерина. 

Були і такі, хто хотів одразу після  куштування коростенського смаколика  поїхати на пиво в Бердичів.

“Тут атмосфера крута, особливо це цінується після карантину. Ще плануємо поїхати на свято пива в Бердичів, бо ж деруни поїли, а тепер треба і запити”, –  пожартувала малинчанка Людмила.

Найстаршій поціновувачі дерунів 91 рік, а вона не тільки смакує смаколики, але й розважає гостей в колективі Борсунські бабусі:

“Співати змолоду люблю і цьороку співатиму для гостей. А деруни – це українська страва, віддаю перевагу класичним.  Вже скуштувала деруни, а тепер співатиму народні  пісні”.

Цьогоріч фестиваль відвідали тисячі гостей: на центральній площі і біля парку складно було пройти.

Співали, танцювали, вчилися готувати та куштували деруни в Коростені аж до пізнього вечора.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here