З грибами, сиром, капустою, грузинські, сингаївські, зі сметаною та рибою деруни пропонували у Коростені на XІІІ Фестивалі дерунів.
Секретом смачних дерунів поділився під час майстер-класу мер Коростеня Володимир Москаленко:
“П’ять середніх картоплин тремо на терку. Тільки на терку – ніяких комбайнів, нічого такого. Потім береться одна цибулина для того, щоб деруни були світлі, дві ложки борошна, одне яйце, два зубка часника, дві ложки сметани, прямо туди, в суміш додаю”.
Перший дерун від мера скуштувала 9-річна гостя фестивалю.
“Такі, як мама готує. Смачно”, – продегустувала Карина.
Свої смаколики під час фестивалю представляли територіальні громади області, а також місцеві організації. Гості свята могли скуштувати деруни із різних куточків області.
Олександр Олексійчук, секретар Коростенської міської ради, наголосив, що гості не тільки з України але й з-за кордону:
“Це вже тринадцятий рік проходить фестиваль. За ці роки він перетворився з локального у величезне свято. Гості до нас у місто приїжджають не тільки з усієї України, й навіть з багатьох країн”.
Зіркою цьогорічного свята став пам’ятник деруну, до якого утворилася довга черга.
З’їхалися на деруни гості з різних міст України. Відпочивальники поділилися враженнями.
“Я з Києва, їхали автомобілем. Найбільш прийшлися до душі класичні деруни без всяких викрутасів”, – поділилися враженнями киянка Марина.
Щоб скуштувати дерунів, приїхали навіть із Закарпаття.
“Ми з Закарпаття приїхали відвідати цьогорічний фестиваль. Деруни смачні, найбільше сподобалися поліські. Вже не вперше на святі, найкращий все-таки був 11 фестиваль, тоді куштували кращі деруни”, – зазначила Катерина.
Були і такі, хто хотів одразу після куштування коростенського смаколика поїхати на пиво в Бердичів.
“Тут атмосфера крута, особливо це цінується після карантину. Ще плануємо поїхати на свято пива в Бердичів, бо ж деруни поїли, а тепер треба і запити”, – пожартувала малинчанка Людмила.
Найстаршій поціновувачі дерунів 91 рік, а вона не тільки смакує смаколики, але й розважає гостей в колективі Борсунські бабусі:
“Співати змолоду люблю і цьороку співатиму для гостей. А деруни – це українська страва, віддаю перевагу класичним. Вже скуштувала деруни, а тепер співатиму народні пісні”.
Цьогоріч фестиваль відвідали тисячі гостей: на центральній площі і біля парку складно було пройти.
Співали, танцювали, вчилися готувати та куштували деруни в Коростені аж до пізнього вечора.