Home Події У Житомирі відкрили виставку до 20-ї річниці легалізації УГКЦ

У Житомирі відкрили виставку до 20-ї річниці легалізації УГКЦ

152

В Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. О. Ольжича сьогодні, 5 липня, відкрилась виставка «До світла воскресіння крізь терни катакомб», яка присвячена 20-й річниці легалізації Української Греко-Католицької Церкви (1989-2009).

Як повідомляє пре-служба ОДА, виставка відкрилась за ініціативи протопресвітера Житомирського протопресвітерства Київської архиєпархії Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ) Віталія Сидорука та за сприяння управління культури Житомирської облдержадміністрації.

Виставка охоплює період 1939 – 1991 років та відображає три важливі етапи трагічної і водночас героїчної історії УГКЦ ХХ століття – насильницьку ліквідацію, підпілля та легалізацію в 1989 році.

Матеріали фотовиставки на окремих прикладах узагальнюють і представляють становище УГКЦ в умовах переслідувань, розкривають форми спротиву і підпільної діяльності духовенства і мирян, методи боротьби за визнання своїх прав.

Основа виставки – це матеріали Інституту Історії Церкви Українського Католицького університету, спомини очевидців та активних учасників підпілля, які були зібрано протягом 1992-2009 років, документи державних архівів, фотографії з приватних збірок. У виставці показано життєві історії представників греко-католицького кліру, чернецтва, мирян, у кожній з яких – неповторна людська доля.

Після відкриття виставки усі присутні переглянули документальну стрічку «Ті, що вірні». В ній розповідається про історію заборони і легалізації найбільш переслідуваної Церкви ХХ століття. Після насильної ліквідації у 1946 році, вірні УГКЦ протягом 43 років зберігали свою віру у підпіллі. Герої стрічки, які здійснили вихід УГКЦ з катакомб, живуть в Україні та Росії, їх долі тісно переплетені з історією Церкви та епохи.

Виставка діятиме з 5 по 19 липня. Вхід вільний.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here