Home Місто У Житомирі відбулася регіональна конференція з безбар’єрності «Безбар’єрна Україна»

У Житомирі відбулася регіональна конференція з безбар’єрності «Безбар’єрна Україна»

1711

Безбар’єрна Україна — такою повинна бути післявоєнна країна. Саме про політику безбар’єрності та її реалізацію в регіонах йшлося під час конференції, яка зібрала близько сотні учасників.

Серед них – голова Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко, народні депутати Тетяна Циба, Арсеній Пушкаренко, Богдан Кицак, лідерки руху «Зе!Жінки» Житомирщини, представники громад та профільних закладів і установ.

Під час конференції було презентовано «Довідник безбар’єрності», створений за ініціативи Першої леді Олени Зеленської. Книгу, а також практичний посібник «Альбом безбар’єрних рішень» представила депутатка Житомирської міської ради, лідерка руху «Зе!Жінки» міста Житомира Ірина Гладка.

«Ми говоримо про глибше розуміння безбар’єрності. Це і доступ мам із дитячим візочком до громадських місць, це і можливість навчатися незалежно від віку і статті, це елементарний комфорт для пересування містом людини з валізою, доступ до цифрових послуг тощо. Російська агресія спричинила появу ще більших бар’єрів у нашому житті — психологічних, економічних, фізичних. Щодня травмуються захисники України, мирні жителі, які неодмінно зіштовхнуться з різними бар’єрами. Наше завдання створити безбар’єрне суспільство, аби кожен мав рівні права й можливості для повноцінного життя», — зазначила вона.

Принцип безбар’єрності — один із головних у відбудові України. Це офіційно задекларовано Міністерством відновлення, розвитку громад та інфраструктури України. Задля цього рух «Зе!Жінки» і проводить регіональні конференції.

«Саме тому так важливо, щоб та політика, яка сьогодні впроваджується під патронатом Першої леді, і ті законодавчі ініціативи, які приймає Верховна Рада України, були реалізовані на місцях. Важливо, щоб сьогодні ця політика дійсно реалізовувалася. Новий дитячий садок в Овручі, який будує Естонія, є прикладом такої безбар’єрності — як в інфраструктурі, так і щодо виховання дітей, адже колектив садочку пройшов відповідне навчання в Естонії», — каже голова Житомирської обласної організації «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Запрошеним на конференцію головам районних військових адміністрацій, представникам територіальних громад були роздані наліпки з кодом доступу до електронної версії «Довідника безбар’єрності». Наліпки будуть розміщені в адмінбудівлях громад.

Житомирщина стала однією з трьох областей, де стартувала серія таких конференцій. Подібні заходи з безбар’єрності заплановані в усіх регіонах України.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here