У Житомирському парку Шодуара провели тренування-практикум зі спортивного орієнтування

767

26 січня у Житомирі проводиться тренування-практикум зі спортивного орієнтування, в рамках якого для учасників заплановано проходження дистанції у заданому напрямку, вивчення елементів постановки дистанції, планування способів відмітки на місцевості, практичне освоєння електронних засобів відміток контрольних пунктів на дистанції.

Захід провдиться у рамках підготовки до всеукраїнських змагань “Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги”. Його учасниками стали представники 39 із 66 територіальних громад області: це школярі, керівництво області, керівники гуртків спортивного туризму закладів позашкільної освіти, працівники закладів освіти, які організовують і проводять спортивно-туристські заходи.

Як зазначає керівниця центру позашкільної освіти для дітей та молоді Житомирської обласної ради Марія Бовсуновська називає цей практикум “зразком та показовим моментом” для усіх вчителів фізкультури та географії нашої області, адже головним покликанням заходу є навчити людей в громадах основам спортивного орієнтування та надати змогу проводити такого роду заходи:

“Сьогодні у нас такий механічний, зразковий, показовий, можна сказати, момент для усіх вчителів області, з географії та фізкультури, які приїхали до нас, у місто Житомир, на дводенний семінар, де пройшли курс у спортивному орієнтуванні. Наше завдання – навчити людей в громадах проводити такого роду змагання. Учора ми весь день займалися вивченням карт, компасів та усіх можливих атрибутів, які потрібні для проведення цих змагань. А сьогодні ми на базі нашого Шодуарівського парку показуємо той приклад, який буде доведено аж до 5 рівня – це до всеукраїнського етапу, який відбудеться у червні в місті Києві, також у парковій зоні”.

Завданням учасників є проходження дистанції на швидкість. По всій зоні змагання у парку розкидані спеціально відмічені точки – станції КП, на кожній з яких учасник має зареєструватися. Індикатором наявності реєстрації на точці є відповідний сигнал.

“Якщо пропустили хоча б одну станцію, один КП, згідно з правилами цього виду спорту, вихованець знімається з дистанції. Він не може бути таким як зарахований. Переможе той, хто пройде цю дистанцію найшвидше”, – зазначає Марія Бовсуновська.

Вчитель фізичної культури Чоповицького ліцею Юрій Мовчан говорить, що в сьогоднішніх умовах навички, які розвиває спортивне орієнтування, є важливими тому, що вони мають дуже велике прикладне значення та в певний момент можуть стати навіть “способом виживання”:

“Спортивне орієнтування має дуже велике прикладне значення, тому що зважаючи на ті умови, які у нас є зараз, в яких ми живемо, це просто спосіб виживання. І якщо ми дітей навчимо орієнтуватися на місцевості, розбиратися в картах, мати змогу зорієнтуватися на місцевості, скласти якийсь план дій, ходити, переміщуватись, виконувати якісь завдання по крокам, то це все має гарне прикладне значення, цей вид спорту”.

Підписуйтесь на «Перший Житомирський» у соцмережах:
Telegram
Facebook
Instagram
YouTube
TikTok

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here