Житомиряни Володимир Ващенко та Сергій Шимко вже кілька років не їдять м’яса та продуктів тваринного походження, не користуються косметичними засобами та побутовою хімією, які тестують на тваринах, і відмовляються від шкіряного взуття.
Хлопці запевняють, що почуваються добре і вже звикли до того, що їх постійно розпитують, як їм живеться без «нормальної» їжі і чому вирішили стати веганами.
Володимир 7 років був вегетаріанцем, але якось у поході разом з другом на кілька тижнів спробували бути веганами і після повернення додому він зрозумів, що це не так й важко.
З того часу минуло більше двох років і його впевнено можна вважати своєрідним посібником з веганства.
Разом з подругою зі Львова Ващенко розробив спеціальний довідник, де чітко розписано, які українські виробники мають у своєму асортименті товари для веганів, а також по містах – назви закладів харчування та веганські страви у їх меню.
«Цей довідник ми зробили з Лізою власними силами. Ідея була її, але нам також допомагали друзі з усіх міст України, тому у виданні представлені майже всі обласні центри, – розповідає Володимир. – Поки вдалося надрукувати цей довідник тиражем 150 примірників, а усі виручені кошти від продажу йдуть на облаштування притулку для бездомних тварин у Києві.
Звичайно, якщо в Житомирі до цього дійде справа, то готові і нашому притулку допомагати.
Знаю, що приміщення для притулку вже придбали. Плануємо перевидавати довідник з доповненнями хоча б раз на рік, адже постійно додаються якісь заклади харчування, точки продажу чи поповнюється список товарів».
Сергій Шимко розповідає, що довідник дійсно корисний і вже спробував разом з ним зробити покупку харчів у житомирському маркеті. Виявляється, в нашому місті достатньо легко знайти майонез чи хліб без яєць, веганські солодощі чи навіть торти і замінники желатину.
За словами Володимира, багато продуктів можна купити на Житньому ринку, а по ціні вони відповідають асортименту продуктів із звичного раціону.
Можна замовити у спеціалізованому інтернет-магазині навіть веганську ковбасу, до складу якої входить соя, рис та морква. За 400 грам такого делікатесу необхідно заплатити 22-24 гривні.
Запах у ковбаси доволі приємний, а от смак мало нагадує той, що у м’ясної. Втім, відзначають хлопці, якщо купувати дорожчу – по 60 гривень і більше, то вона максимально схожа на салямі за усіма показниками, але при цьому веганська.
Друг Володимира – Євген, під час зустрічі демонструє ту саму ковбасу з сої і веганський сир та ділиться, що буквально за день до цього прокинувся з думкою, що стане вегетаріанцем і заявив про це мамі.
«Я давно спілкуюся з веганами, але якось самому не спадало на думку, що колись я приєднаюся до них. Нещодавно був на святкуванні Дня вегана в Житомирі, який організовували Вова і Сергій, але це на мене суттєво не вплинуло. Потім подивився відео, як ріжуть тваринну нирку і якось бажання їсти м’ясо зникло, – зізнається Євген «Пчела». – Мушу визнати, що лише бажання відмовитися від продуктів тваринного походження, мало. Треба це переосмислити, повинні відбутися якісь зміни у голові. Ніхто не може сказати тобі бути веганом чи примусити це зробити. Коли я сказав мамі, що буду вегетаріанцем, то прокинувшись наступного ранку, вона мені сказала «А я не знаю, що тобі готувати – ти ж нічого не їсиш». Тепер разом шукаємо нові рецепти і вона щось готує мені».
Майже з такою ситуацією зіштохнувся дещо раніше і Володимир, але зараз його 64-річна мама кулінар із досвідом по приготуванню веганських страв. Дещо Ващенко готує при потребі сам, але загалом займається покупкою продуктів.
«Зараз, коли до мене приїздять друзі-вегани з різних міст, то хвалять страви моєї мами і кажуть, що вона їх готує чи не найкраще в країні. Та вона й сама залюбки їх їсть і лише час від часу вживає рибу. Більше того, нещодавно після обстеження у лікарні, їй повідомили, що у неї рівень холестерину як у 40-річної. Думаю, не останню роль у цьому відіграло саме таке харчування, – хвалиться Володимир. – Особисто я так само гарно почуваюся і після того як перейшов на вегетаріанське меню не втратив у вазі і продовжую бігати, їздити на велосипеді, грати у футбол та баскетбол, багато подорожую».
Своєю історією конфліктів із батьками через їжу ділиться і Шимко. Відзначає, що спочатку його не розуміли друзі й казали, що він просто піддався модному віянню, а батько й досі говорить, що чоловік без м’яса – не чоловік.
Однак, 19-річний хлопець не здається, бо знає, що нерозуміння зі сторони інших бувають завжди і у всьому, за що не візьмись.
Сергій часто буває донором і має навіть подяки від Обласного Центру крові за свою допомогу, але щоразу, коли йде здавати кров, батько лякає його, що для людини, яка харчується лише рослинними стравами – це небезпечно.
За підрахунками Володимира Ващенка наразі в Житомирі кількасот веганів, більша частина з яких (60/40) все-таки представниці жіночої статі. Наймолодшому вегану 19 років, а найстаршому – під 50.
При цьому, останній переїхав у село під Житомиром з родиною зі столиці і має намір відкрити на місцевому ринку продуктову ятку для веганів.
У багатьох містах України вже є спеціалізовані магазини, кафешки й ресторани для веганів, а от в Житомирі доводиться обмежуватися веганськими піцами.
«Коли приходжу у якийсь заклад харчування, то запитую чи є у них щось пісне. Офіціанти пропонують, що в асортименті. Можна перекусити веганською піцою у «Маріо», дещо можна знайти у звичайних студентських столовках, суші-барі «Черепаха», «Час поїсти», «Копійці». Проте знайти щось веганське можна будь-де, головне добре знати склад страви».
Для Сергія та Володимира веганство – це своєрідний стиль життя і прослідковується він не лише у виборі їжі, а й тому як думають і що роблять. Обоє цікавляться музикою, виступають, беруть участь у концертах та мають роботу, але паралельно з цим встигають готувати веганські страви, відвідувати відповідні тусовки, шукати необхідні продукти і ділитися з іншими корисною інформацією.
Юлія ДЕМУСЬ
Фото спільноти "Всевидяче око Житомира".
Наступного тижня чекайте на Першому житомирському інформаційному порталі кілька рецептів веганських страв, а також інформацію про заклади міста, де можна поїсти такі страви. Опублікуємо трохи інформації із довідника про те, які продукти і яких виробників та де в Житомирі можуть придбати вегани та вегетаріанці.