Home Політика ЦВК прийняла рішення посилити порядок видачі відкріпних талонів

ЦВК прийняла рішення посилити порядок видачі відкріпних талонів

75
ЦВК посилила вимоги для тимчасової зміни місця голосування виборця.
 
Відповідне рішення "Про забезпечення тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси" прийнято в ході засідання ЦВК, пише Gazeta.ua з посиланням на Інтерфакс-Україна.
 
Згідно з постановою, виборець має надати документ або належним чином завірену копію, що підтверджує необхідність зміни місця голосування. Це може бути довідка з медичної установи, з місця роботи, а також документ, що підтверджує місце проживання виборця.
 
За словами заступника голови ЦВК Жанни Усенко-Чорної, постанова не передбачає скасування інституту зміни місця голосування.
 
"ЦВК лише встановлює більш жорсткі вимоги по мотивації і визнанню обгрунтованими заяв виборців щодо зміни місця голосування", – пояснила заступник глави ЦВК.
 
Прийняття документа пов’язано з тим, що "мають місце ознаки маніпуляції даними інститутом".
 
"У межах Києва або інших територіальних виборчих одиниць без всякої на те необхідності змінюється місце голосування виборця буквально з сусідніх вулиць – тільки з метою переміщення кількості виборців між виборчими округами", – пояснила заступник глави ЦВК.
 
За словами Усенко-Чорної, подібні випадки і їх наростаюча кількість змушують ЦВК "вжити адекватних заходів з метою недопущення спотворення майбутніх результатів виборів".
 
Як відомо, у виборчих округах Печерського, Солом’янського та Дарницького районів Києва, а також в Ірпені, зафіксована тенденція тимчасової зміни місця голосування виборців без зміни виборчої адреси. Зокрема, кандидат від Партії регіонів Петро Мельник змушує студентів свого вузу та їхніх родичів брати відкріпні талони і голосувати в його окрузі незалежно від місця проживання.
 
Об’єднана опозиція подала подання до Конституційного Суду з проханням визнати неконституційним можливість голосувати за кандидатів-мажоритарників в округах, на території яких вони не проживають 
 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here