Home Політика У Житомирі відкрилась виставка, присвячена 150 річниці від дня народження Яна...

У Житомирі відкрилась виставка, присвячена 150 річниці від дня народження Яна Падеревського

144

Виставка «Ігнацій Ян Падеревський та Житомирська земля» відкрилась 20 березня о 14:00 у житомирській школі №36 ім. Я. Домбровського. Вона присвячена 150 річниці від дня народження відомого польського піаніста, композитора та державного діяча Яна Падеревського.

Така виставка у Житомирі проводиться вперше. Її організатором стала школа №36. Саме в цій школі вперше почала викладатися польська мова (з 1990 року стала обов’язковим предметом). Вперше були проведені і факультативні заняття.

Демонстрація розпочалася із вітальних слів директора школи та голови Житомирської обласної Спілки поляків України Вікторії Лясковської-Щур. Виставка супроводжувалася концертом, в якому брали участь учні школи. Пісні та вірші виконувалися переважно польською мовою. Також учнями були виконані музичні твори.

У ході виставки Вікторія Лясковська-Щур детальніше ознайомила всіх присутніх із творчістю Ігнація Яна Падеревського.

— Народився на Вінничині, але дитинство його пройшло в селі побіля Чуднова. Поліські краєвиди пізніше відобразилися в його композиторській творчості. У Житомир він потрапив 1890-го року, де невдовзі купив будинок. Відомо, що сестра композитора була більш здібною до музики, проте завдяки наполегливості сьогодні Яна Падеревського знає весь світ, — повідомила вона.

На завершення для гостей на польській мові була проведена екскурсія, яка ознайомила їх з історією школи.

У Житомирі планують назвати вулицю на честь Яна Падеревського та встановити його пам’ятник.

Хоча встановлення 5-метрового пам’ятника  на розі Київської та Театральної викликало критику житомирян.

Дар’я КОСТЮШКО

Віта КОСЯКЕВИЧ


 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here