Home Політика Все про вибори 2020: бюлетені, як проголосувати, правила на дільницях

Все про вибори 2020: бюлетені, як проголосувати, правила на дільницях

349

25 жовтня в країні відбудуться місцеві вибори, на яких буде багато чого нового – нове виборче законодавство, нова виборча система, нові бюлетені.

Опора пояснила, скільки та які саме бюлетені можна буде отримати на виборчій дільниці, як з їхньою допомогою проголосувати, аби ваш голос точно був зарахований, та чому друг з іншого району міста може отримати бюлетень з абсолютно іншими прізвищами кандидатів, – пише УП.

Скільки і які бюлетені отримає виборець?

Кожен виборець отримає на своїй виборчій дільниці бюлетені кількох типів. Може бути 2 або 3 типи бюлетенів для одного виборця, і це залежить від того населеного пункту, де виборець живе та голосує. 

Основна різниця між бюлетенями така, що в одному треба буде поставити лише одну позначку, а в іншому – поставити позначку та вписати цифру за трафаретом. 

Цей новий тип бюлетенів, де треба і поставити позначку, і вписати цифру за трафаретом, отримає кожен виборець, незалежно від того, в якому населеному пункті мешкає. Тому розберемось спочатку з новим типом.

Як виглядатиме новий бюлетень?

Нові бюлетені отримає кожен виборець для голосування за кандидатів у депутати до обласної ради та районної ради. Їх також отримають ті виборці, які обиратимуть міську, сільську або селищну раду із кількістю виборців 10 тисяч і більше. 

 

Такий бюлетень міститиме ліворуч назву партії та прізвище кандидата єдиного виборчого списку, який гарантовано пройде до ради, якщо партія подолає прохідний бар’єр, посередині два квадратики для голосування, а праворуч список прізвищ із 5–12 кандидатів від цієї партії. 

Таким чином, у першому квадратику необхідно поставити плюсик або іншу позначку за партію, а в другому квадратику вписати за трафаретом номер кандидата від цієї партії (від 1 до 12).

Скільки бюлетенів може отримати один виборець?

Зазвичай у більшості населених пунктів України виборець отримає 4 виборчі бюлетені для голосування за кандидатів на посаду:

1) міського (сільського або селищного) голови;

2) депутатів міської (сільської або селищної) ради;

3) депутатів районної ради;

4) депутатів обласної ради.

Як формується перелік кандидатів, які потрапляють до бюлетенів?

Кожна партія формує два типи списків кандидатів: єдиний виборчий список і декілька окремих для територіальних виборчих округів. 

 

Візьмемо, до прикладу, таку адміністративно-територіальну одиницю, як місто, яке має 3 округи. 

Партія висуває єдиний виборчий список у місті, де перший номер з цього списку гарантовано потрапить до складу міської ради, якщо партія набере 5% прохідного бар’єра. 

Решту ж кандидатів єдиного виборчого списку, починаючи з номера 2 і до останнього, партія розподіляє за власним бажанням й розміщує в цих трьох окремих територіальних виборчих списках, які якраз і потраплять до виборців у бюлетенях – у кожному окрузі свій список і свій бюлетень.

Тобто спільним у всіх цих трьох різних бюлетенях у межах міста в контексті цієї партії буде ліва частина – назва партії та зазначення першого номера в єдиному виборчому списку в місті, за яким гарантовано закріплено місце в раді, якщо партія пройде, і який не бере персоналізованої участі у голосуванні.

Спільним також буде колір бюлетенів по всій країні для кожного типу виборів. Так, депутатів обласних рад обиратимемо за допомогою блакитних бюлетенів, депутатів районних рад – світло–зелених, депутатів міських рад – світло-жовтих, а депутатів сільських і селищних рад – кремових. 

 

Натомість за кандидата на посаду голови міста, села чи селища будемо голосувати бюлетенем світло-рожевого кольору. Виборці тих кількох великих міст, які отримають 5 бюлетенів через те, що обиратимуть також районні в містах ради, також отримають бюлетень світло-сірого кольору.

Як заповнювати бюлетень?

Порядок заповнення бюлетенів описаний у частинах 7 і 8 статті 248 Виборчого кодексу України. Там зазначений максимально правильний варіант, аби на етапі підрахунку голосів у членів комісій не виникало сумнівів і запитань. 

Звісно, завжди є можливість, що члени комісії приймуть колегіальне рішення, аби визначити волевиявлення виборця, якщо позначка була не надто точна чи не відповідала максимально правильному варіанту. Але варто одразу намагатись заповнити бюлетень максимально уважно, точно і правильно.

Як користуватись новим бюлетенем?

Щоб проголосувати за кандидата у депутати до обласної, районної та міської, сільської або селищної ради із кількістю виборців 10 тисяч і більше, у першому квадратику ставимо "плюсик" або будь-яку іншу позначку, обираючи партію, а в сусідньому квадратику вписуємо номер за трафаретом. 

 

Варто зауважити, що вносити треба максимально точний номер, який зазначено поряд із прізвищем обраного кандидата (наприклад: не 06, а 6; не 01, а 1 тощо). Ці цифри необхідно писати так, як раніше писали індекси на листівках та поштових конвертах в Україні.

 
Які бюлетені вважатимуться недійсними або як НЕ треба голосувати?

Перелік підстав визнати бюлетень недійсним зазначений у частині 29 статті 250 Виборчого кодексу України. Але для виборців найголовнішими будуть фактично два пункти, які регулюють питання, де не варто ставити плюсик чи будь-яку іншу позначку або цифру. А саме – не треба ставити позначки за кілька партій або лише вписувати номер кандидата без позначки за партію.

 

Так, голос виборця точно НЕ буде зараховано, якщо виборець:

  • проголосує за кандидата, але не поставить позначку за партію;
  • поставить позначки навпроти декількох партій.
Що робити, якщо я помилюсь?

Частина 12 статті 248 Виборчого кодексу України передбачає для виборця право на помилку. У такому випадку необхідно:

    • виборцю невідкладно звернутись до члена виборчої комісії, який видав виборчий бюлетень, із письмовою заявою та проханням видати інший виборчий бюлетень;

    • виборцю отримати новий виборчий бюлетень в обмін на зіпсований, так само, як отримував перший (відповідно до частини 3 статті 248 ВК);

    • уповноваженому члену дільничної виборчої комісії зробити відповідну позначку в списку виборців навпроти прізвища виборця та засвідчити її своїм підписом;

    • члену дільничної виборчої комісії, який видавав бюлетень, негайно погасити зіпсований бюлетень виборця як невикористаний та скласти акт про це; 

    • виборцю та двом членам виборчої комісії, які видавали бюлетень, підписати акт, що має бути долучений до списку виборців;

    • члену дільничної виборчої комісії, який видавав бюлетень, зберігати погашений бюлетень до підрахунку голосів;

    • під час підрахунку голосів цей погашений бюлетень врахувати як невикористаний і запакувати разом із контрольним талоном у пакет із невикористаними виборчими бюлетенями. 

Але краще не помилятися. Адже виборчі бюлетені для кожної виборчої дільниці виготовляються, як правило, у кількості, що на 0,5% перевищує кількість виборців, включених до списку виборців на цій виборчій дільниці. Тому зайвих бюлетенів для "роботи над помилками" може вистачити далеко не всім, особливо, якщо явка буде високою. До того ж скористатися такою процедурою можна лише один раз.

І не забувайте про головну дюжину правил для виборця на виборчій дільниці в день голосування:

 

    • 25 жовтня з 8:00 до 20:00 приходимо на свою виборчу дільницю зі своїм паспортом громадянина України;

    • беремо бюлетень лише від двох членів комісії за відповідним для нашої адреси столом на виборчій дільниці;

    • у кабінці для голосування перебуваємо лише наодинці (виняток – голосування виборця з інвалідністю, який має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії скористатися допомогою іншого виборця, крім члена виборчої комісії, кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, довіреної особи кандидата, уповноваженої особи організації партії, офіційного спостерігача);

    • заповнюємо бюлетень виключно самостійно;

    • у кабінці для голосування не робимо фото чи відео;

    • якщо робимо фото на згадку на території виборчої дільниці, то тільки зі складеним бюлетенем, аби не видно було результатів власного волевиявлення;

    • не передаємо свій бюлетень іншим особам та не беремо бюлетенів для голосування замість друга чи родича;

    • не рвемо, не шматуємо та не знищуємо бюлетень;

    • не виносимо бюлетень за межі дільниці;

    • опускаємо бюлетень до виборчої скриньки лише самостійно (виняток – виборець з інвалідністю, який має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії доручити зробити це у своїй присутності іншому виборцю, крім члена виборчої комісії, кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, довіреної особи кандидата, уповноваженої особи організації партії, офіційного спостерігача);

    • не агітуємо за чи проти будь-якого кандидата чи партію на виборчій дільниці;

    • якщо бачимо порушення виборчого законодавства, дзвонимо 102, аби повідомити поліцію.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here