Баранки, бабка, вовчий зуб, купава, пустодуй, солдатики, летючки, бабакуля, падиволос, плішивець, молочник, подойнички, чичик, малайниця, маївка, пухлянки, пушки – це далеко не весь перелік назв-синонімів звичної нам кульбаби. Мовою квітів вона символізує силу світла і сонця, повторюючи його форму та яскравий колір.
Ця рослина проростає ранньою весною і вже у квітні-травні цвіте на повну, перетворюючи галявини у садках, скверах, на полях, між будинками та навколо доріг у суцільне жовте полотно, а після цього починає плодоносити – її насіння на крихітних парашутиках здатне подолати десятки кілометрів, аби знову прорости ще восени чи вже наступної весни. До речі, одна квіткова куля кульбаби дає до 200 насінин, а на кущі може бути і всі три тисячі.
Кульбаба – лікарська рослина, а ще молоде листя вживають у салат, супи й борщі, дехто навіть маринує. З квітів готують чай, вино, мед і варення.

Журналісти «Першого житомирського інформаційного порталу» не беруться перевіряти кулінарні властивості кульбаби, а от трохи магії у нашу буденність змогли додати, скориставшись цікавим лайфхаком із соцмереж.
Це в першу чергу буде цікаво дітям, а також можна використати як ідею для оригінальної фотосесії.
Отож, нам знадобляться харчові фарбники різних кольорів (напередодні Великодня їх легко знайти), ємність із розпилювачем (можна купити окремо чи використати б/у з косметичних засобів, антисептиків). Фарбники розчиняємо у воді відповідно до інструкції на упаковці, даємо охолонути, переливаємо у пластикову чи скляну тару і йдемо творити дива.
Знаходимо місцину з кульбабою, яка тільки відцвіла (насіння міцно кріпиться і форма не порушиться під тиском розпилення), обережно фарбуємо рослини (тримаємо ємність на відстані) в один чи одразу в кілька кольорів.
Насолоджуємося результатом, робимо фото на згадку і не забуваємо прибрати за собою.





























Юлія Демусь