Із 1 червня в Україні діятиме національний стандарт картоплі ДСТУ 9221:2023. Відповідно до документу, картоплю ділитимуть на сорти залежно від якості:

  • екстра,
  • 1 сорт
  • 2 сорт.

Про це інформує Держпродспоживслужба в області.

Національний стандарт включає основні норми та характеристики картоплі, які враховують її сортність, зовнішній вигляд, вид внутрішньої частини, смак та запах.

Стандарт вказує на вміст токсичних елементів, норма якого допустима у продовольчій картоплі, а також називає вимоги до калібрування. Окремі пункти документу описують маркування товарної етикетки картоплі, а також вимоги до транспортування та фасування.

Також розрізнятимуть ранню та пізню картоплю, відповідно до термінів збирання.

Крім того, картоплю офіційно розподілили на миту і немиту, залежно від використання. 

Стандарт поширюється на продовольчу картоплю ботанічних сортів (Solanum tuberosum L.) та її гібриди різних термінів дозрівання, що їх постачають і реалізовують у свіжому вигляді для споживання і встановлює вимоги до продукції.