Home Різне ПЦУ переходить на новий церковний календар: що думають житомирські священники?

ПЦУ переходить на новий церковний календар: що думають житомирські священники?

708

Православна Церква України (ПЦУ) перейде на новоюліанський календар з 1 вересня 2023. Відповідне рішення ухвалив Архієрейськоий Собор помісної Української Православної Церкви (Православної Церкви України) під головуванням Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія. Тож наступне Різдво віряни ПЦУ святкуватимуть 25 грудня.

Перший Житомирський запитав думку житомирських та регіональних священників щодо переходу на новий календар.

Настоятель Свято-Михайлівського кафедрального собору у Житомирі Отець Богдан Бойко розповів, що історично правильно святкувати Різдво 25 грудня.

“Є історична довідка, згідно з якою православна церква та весь світ святкував Різдво – 25 грудня. Відомо, що спочатку був Юліанський, а потім його замінили Григоріанським календарем. І це призвело до тієї перепустки на 7 січня. Ініціатором цього всього була російська православна церква. Тому стала така колізія. Звісно, якщо сьогодні багато церков противляться негативу, який робить російська церква.

Історична справедливість святкувати Різдво 25 грудня. І я вважаю, що це правильно. Ми святкуємо по Новоюліанському календарю. Що це означає? Різдво і всі сталі свята, такі як Успіння матері Богородиці, Різдво, Воздвиження та Покрова. Вони переносяться на 13 днів вперед. А от Пасха завжди буде по старому стилю. Тому називається Новоюаліський календар”, – пояснив отець Богдан.

Микола Затилюк, священнослужитель житомирської Православної Церкви підтримує, перехід на новий календар.

Це буде супер, якщо православна церква перейде на новий календар. Я вважаю, що 25 грудня треба святкувати Різдво. Виходить, що 25 грудня люди вже відсвяткували католицьке Різдво та Новий рік, а потім думають святкувати народження Ісуса Христа. Це не правильно! Взагалі, історично правильно святкувати Різдво 25 грудня“, – розповів священик.

Священник міста Чуднів отець Андрій теж підтримує перехід на Новоюліанський календар.

“Це правильно! Ми повинні об’єднувати суспільство! Якщо ми зараз не влаштуємо наше життя в правильне русло, то наші нащадки знову будуть сперечатися з цього приводу. Вчені дослідили, що через 100 років Різдво буде припадати на 8 січня. Але якщо ми влаштуємо цю календарну реформу в правильне русло, то це нам дозволить до 2080 року мати в суспільстві спокій. Взагалі, ми святкуємо не просто дату, а подію. Ці поділи та розбіжності, то все була провокація москви, щоб людей тримати у рамках та страху“”, – акцентує священник.

Дивіться відео: 25 грудня чи 7 січня: коли житомирянам святкувати Різдво.

Дивіться опитування: Коли житомиряни святкують Різдво: 25 грудня чи 7 січня.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here