Home Різне З чого розпочати будівництво будинку: покрокова інструкція

З чого розпочати будівництво будинку: покрокова інструкція

1220

З чого розпочати будівництво приватного будинку

Зображення – https://alterair.ua/ru/

З кожним роком все більше людей приходять до розуміння, що проживання у власному будинку, далеко від міської метушні, має безліч переваг перед квартирою. Але з чого розпочати будівництво будинку своїми руками?

Будівництво свого будинку – найважливіший етап життя кожної сім’ї, і до нього варто підійти з глибоким розумінням процесів, дотримуючись правильної послідовності робіт. Читайте статтю нижче, і ви з легкістю намітите план дій, визначте часові рамки та дайте відповідь на питання «з чого почати будівництво приватного будинку?».

Купівля ділянки

Перше, з чого потрібно розпочати будівництво будинку в Україні, — це грамотно підібрати ділянку. При виборі зверніть увагу як на юридичні, так і на практичні нюанси:Розташування: наявність інфраструктури, якість під’їзних шляхів, екологічна ситуація у районі;Площа та рельєф на ділянці;Наявність інженерних мереж та можливість підключення до них;Необхідність зносу, облаштування додаткових дренажних систем, вирівнювання ґрунту тощо;Наявність повного пакета документів власника.

Консультації, виміри та розробка проєкту

Для розробки проєкту краще звернутися до професійної компанії, яка надасть усіх необхідних спеціалістів та повний спектр послуг, у т.ч.Консультації. Ви зможете поставити поточні питання та висловити побажання щодо характеристик майбутнього будинку;Геологічні та геодезичні дослідження, топографічну зйомку місцевості;Складання поверхових креслень, що містять генеральний та ситуаційний плани, а також стилістичне та архітектурне рішення;Проєктування, внаслідок якого ви отримаєте повну робочу документацію та паспорт проєкту для погодження в інстанціях;Авторський нагляд архітектора, який дозволить контролювати будівництво та грамотно вирішувати поточні питання на кожному етапі робіт.

Отримання дозволів та документів

Третій етап, який наблизить початок будівництва будинку – документи, дозволи на заплановані роботи. Надайте адміністрації населеного пункту:Копію паспорта власника, ІПН;Документи на право володіння ділянкою;Кадастровий паспорт (призначення ділянки, його схема, розташування тощо);Узгоджений у місцевому управлінні архітектури, проєкт будівництва.

Список документів для дозволу будівництва може змінюватись, тому їх перелік варто уточнити в адміністрації міста або селища, до якого належить ваша ділянка.

Чи потрібні підрядники?

Щоб звести будинок максимально швидко та якісно, ​​співпрацюйте з надійною будівельною компанією, яка зможе надати досвідчені бригади для кожного етапу робіт.

Але, якщо ви вирішили зводити будинок на ділянці своїми руками, можете заощадити до 100% на вартості робіт. Однак у цьому підході є свої недоліки:Збільшення витрат часу на будівництво;Нестача знань, досвіду, «рук» під час виконання того чи іншого виду робіт (у цьому випадку необхідно самостійно наймати робітників);Особиста відповідальність за результати будівництва, відсутність гарантій.

Монтаж зовнішніх комунікацій

Перед початком безпосереднього будівництва зробіть установку зовнішніх комунікацій, наприклад:Облаштуйте зливну каналізацію;Встановіть залізобетонні колодязі для скидання відходів;Прокладіть побутовий водопровід/каналізацію, підключіться до існуючих комунікацій, якщо це можливо.

Заливання фундаменту

Надійний фундамент – запорука довговічного будинку, а його заливка – це значна частина робіт, які вам треба буде виконати. Тип фундаменту обирається залежно від складу ґрунту на ділянці, глибини промерзання ґрунту в регіоні та індивідуальних особливостей самої будівлі. Не забувайте, що фундамент повинен простояти деякий час, щоб набрати максимальної міцності.

Зведення стін та даху

Зовнішні та внутрішні стіни зводяться одночасно, що дозволяє рівномірно розподілити навантаження на фундамент.Коли стіни готові, можна розпочати монтаж кроквяної системи: вона залежить від типу покрівельного матеріалу. При виборі покрівлі слід враховувати навантаження, яку дасть дах на стіни і фундамент, а також час і складність виконання робіт.Будівництво, а також утеплення стін та даху краще спланувати так, щоб упоратися до завершення сезону.

Монтаж внутрішніх комунікацій у будинку

Коли зовнішні роботи завершені, можна зробити розведення електромережі, труб опалення, водопроводу, газу, каналізації; підключити комунікації до зовнішніх джерел, а також встановити опалювальні прилади та сантехніку. Після – штукатуряться стіни, і облаштовується підлога (стяжкою, деревом або, тимчасово, фанерою).

Оздоблювальні роботи

Останній штрих — оздоблювальні роботи, які зроблять будинок справді гарним. З ними можна не поспішати: цей етап не потребує консервації до наступного сезону і може виконуватись протягом тривалого часу. Будівництво закінчено.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here