Чи святкують Старий Новий рік житомиряни? Опитування

677

Увечері 13 січня українці святкують Щедрий вечір, а 14 січня – Старий Новий рік (Новий рік за юліанським старим стилем).

Чи святкуватимуть його житомиряни? Які страви будуть на святковому столі? – Перший житомирський запитав у жителів міста.

«Святкувати не буду, бо вважаю це недоцільно. Є Новий рік 31 грудня. Для чого  Старий?».

«Я вже Новий рік відсвяткував. А от щодо Старого то, звісно, у вдома з сім’єю. Дружина приготує святковий стіл».

«Буду, звичайно! Для мене це, як новий рік. На столі все буде».

«Не впевнена! Ми звичайно традиційно збираємося за родинним столом 14 січня».

«Та, звісно, буду відзначати! Я ж Василівна, а з 13 на 14 січня – свято Василя і ми традиційно у сімейному колі відзначаємо. На свято Меланки 13-го готую кутю за особливим старовинним рецептом: замочую зранку пшеницю, потім варю узвар, додаю туди горішки, мед, різні цукати і мак товчений. Приходять зранку знайомі друзі посівати. Зустрічаємо всіх щедро».

«Ні, таке, як Старий новий рік, не святкую, на жаль, немає з ким. І вважаю не доцільно святкувати по два рази новий рік. Проте, деякі святкують, бо це традиція вже. Я за те, щоб перенести Різдво і святкувати з усім світом».

«Звісно, буду! Приготую багату вечерю, як перед Різдвом, тільки більше страв. Приїдуть діти, на столі будуть пиріжки, крутелики та інші страви».

«Кутю не готуватиму, не вважаю правильним. Проте, приїдуть родичі та друзі і біля ялинки відсвяткуємо».

Довідково:

Вечір 13 січня, напередодні Старого Нового року, називають Щедрий вечір. Українці 13 січня також відзначають Маланки та Василів вечір. У народній традиції свята Маланки та Василя об’єдналися у Щедрий вечір. Тобто, 13 січня ми відзначаємо: Василів вечір, свято Маланки та Щедрий вечір.

Головна страва Щедрого вечора – кутя. Якщо на Різдво готують багату кутю, то на Маланку – щедру кутю. На відміну від багатої, її можна заправляти скоромниною (м’ясом та салом). Як і на багатий вечір, кутю також ставлять на покуті. Крім того, господині печуть млинці, готують пироги та вареники з сиром, щоб обдаровувати щедрувальників та посівальників. Перед тим, як сісти за стіл, обов’язково молилися.

Читайте також: Кутя з одного інгредієнта – як на Житомирщині готували традиційну страву з ячменю та води

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here