У листопаді стартували заняття  для військових та ветеранів війни  у рамках нової програми комплексної фізичної та психологічної реабілітації “Іпотерапія – повернення до життя”, яку спільно впроваджують Громадська спілка “Дім Ветерана” та ГО “Федерація кінного спорту Житомирської області”.

Наразі вже активно займається перша група учасників. Для цього двічі на тиждень  приїздять у кінно-спортивний клуб “Дербі”, що знаходиться поблизу Житомира.

Ініціатором проєкту виступила Валерія Ясинська, яка очолює Федерацію, а також є досвідченим інструктором. Саме під її наглядом із дотриманням усіх настанов та рекомендацій воїни поступово опановують їзду верхи на конях.

Валерія каже, що практика іпотерапії для ветеранів успішно зарекомендувала себе за кордоном, зокрема у США. Тепер її можливості і переваги можуть випробувати на собі й військові з Житомира. 

Для їх потреб у клубі спеціально відібрали двох коней – спокійних, врівноважених, з відповідним типом темпераменту.

Заняття проходять на відкритому повітрі, захисники можуть спілкуватися один з одним та з інструктором, взаємодіяти з конем.

“Потреби у всіх різні: комусь це допомагає відновитися від травм, поранень, контузій, а для когось це можливість покращити свій психологічний стан. Зважаючи на це й формуємо групи.  Іпотерапія також доступна для людей з ампутованими кінцівками, – пояснює Валерія Ясинська. – Перші результати вже видно і вони мотивують працювати в цьому напрямку й надалі. “Дім ветеранів” допомагає знаходити бажаючих долучитися до  іпотерапії, вирішує певні організаційні моменти, а ми беремо на себе безпосередньо проведення занять. Групи формуємо по 2-4 особи, одна поїздка триває 40-60 хвилин, але  орієнтуємося на потреби і стан кожного учасника індивідуально. Вже маємо досвід кінних прогулянок в лісі. Хлопці дуже задоволені, перебувають у піднесеному настрої, така терапія дуже позитивно впливає на їх емоційний стан. Я завжди супроводжую їх, знаходжуся поруч, тож контролюю процес, підтримую. Попередньо визначилися, що одна група займається протягом місяця, а далі беремо наступну. Скільки триватиме проєкт – сказати важко. Напевно, поки в цьому є така необхідність. Найкращий  варіант – створення Центру іпотерапії для ветеранів та членів їх родин, але фінансових можливостей для цього не маємо. Зі свого боку намагаюся робити все, що в моїх силах”. 

У програмі занять також  годування коней,  унікальне спілкування, тактильний контакт та обійми з ними. 

“Наше суспільство зіткнулося з реальністю, де є війна та її наслідки. Війна залишає відбиток на наступні роки, змінює якість життя ветеранів. Саме з метою змінити це разом із “Федарцією кінного спорту Житомирської області” ми й взялися впроваджувати проєкт «Іпотерапія –  повернення до життя». Це серія заходів реабілітації  ветеранів через заняття кінним спортом, – говорить волонтерка та керівниця “Дому Ветерана” Юлія Толмачова. –   Контакт з тваринним світом дарує безліч позитивних емоцій та допомагає розслабитися, покращує психоемоційний стан. На подальші сеанси з іпотерапії буде створено спеціальну гугл-форму, тому всі бажаючі ветерани та члени їх родин матимуть змогу отримати користь та насолоду від спілкування з цими чудовими тваринами”. 

Юлія Демусь

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here