За менше 70 км від Житомира є невеличке селище Мар’янівка, де тільки в одному парку розташували з десяток зменшених копій світових пам’яток.

Ейфелева вежа, статуя Свободи, єгипетська піраміда та Сфінкс – копії цих пам’яток розмістили біля музичного фонтану, яких теж тільки декілька в Україні. Частину скульптур скуповували на аукціонах.

Представник виконкому Довбиської селищної ради Володимир Словачевський розповів Першому житомирському, як у невеличному селі створили такий парк:

“Все починалося з центру, а вже потім упродовж семи років місцеві жителі за підтримки Марянівського склозаводу почали розбудувати  центральний парк”.

Екскурсія зазвичай розпочинається з центру, де вже відчувається щось незвичне у порівнянні з іншими селами.

За декілька кроків від селищної ради розташували глобус під зонтом та автобусну зупинку в формі хатинки.

“Цей Глобус зроблений з бетону. На ньому всі країни Європи, а в центрі – Мар’янівка. Попереду у нас інформаційне табло, де ми розповідаємо жителям про важливі події, або вітаємо когось із днем народження”, – продовжує Володимир Словачевський.

Фасад будинку культури прикрашений копіями античних грецьких скульптур. 

За кілька метрів від центру розгорнувся парк культури і відпочинку, який відкрили у 2019 році.

“Три роки тому було бомбезне відкриття цього парку, і місцеві жителі зраділи, що є можливість відпочити. Всі ті скульптури, крім великих, купували на аукціонах з підприємств, які закривалися. Жителі самі створювали цей парк і пропонували ідеї. Поступово парк заповнився абсолютно різними фігурами”, – говорить представник влади.

Біля зарибленого озера  стоїть зменшена статуя Свободи, а внизу таблички з висловами відомих філософів. Фігуру привезли у 2020 році. Вона вночі підсвічується.  

Серед улюблених місць жителів і гостей Мар’янівни – музичний фонтан. Місцеві розповідають, що таких лише два в Україні.

“Фонтан стаціонарно на вечір піднімається створює ефект озера, і розходиться в різні сторони. Музика грає, йде підвіска залежно від музики”, – додає Володимир Словачевський.

На березі великого ставку поруч біля фонтану красується білосніжна альтанка для закоханих. Це все доповнює міні Ейфелева вежа. 

Також у Мар’янівні встановили у п’ять разів зменшену копію самогонного апарату. Місцеві кажуть, що у 90 роках було важко і горілку обмінювали  на продукти харчування. Тому цей апарат – нагадування тих часів. 

Біля ставка знаходиться чотириметрова піраміда зі єгипетським Сфінксом.

Парк у Мар’янівні працює з 12:00 до 00:00 год. У вечірній час вмикають підсвітку.

Неподалік селища у лісгоспі живуть понад 50 плямистих оленів завезених, яких можна годувати з рук, а також подивитися на диких кабанів.

З архітектурних споруд цікавим за своєю формовою є католицький костел.

Нагадаємо, що в Радовелі відкрили найсучаснішу лікарню.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here