Home Цікаво Мистецтво на уламках ракет: житомирян запрошують перетворювати шматки заліза на арт-об’єкти

Мистецтво на уламках ракет: житомирян запрошують перетворювати шматки заліза на арт-об’єкти

891

Наприкінці квітня у Дипломатичній академії України до першої річниці звільнення Київщини презентували виставку картин «На уламках російських ракет», де також представлені роботи житомирських митців. 

На відкритті були присутні посли із понад 20 країн світу, мер міста Ірпінь, заступниця МЗС України Еміне Джапарова, заступник Головнокомандувача ЗСУ генерал-лейтенант Євген Мойсюк, митрополит Київський і всієї України, предстоятель Православної церкви України Митрополит Епіфаній, директор ДАУ, представниця волонтерського руху «Добробат» Мері Акопян та багато інших.

Організатори наголошують, ця експозиція – свідчення того, що навіть у найскладніші моменти українці здатні  знаходити і  створювати  красу. Кожна  картина – унікальна, наповнена неповторним змістом, розповідає історію трагедії, руйнування, перемоги і відродження. Художники змогли творчо переосмислити сучасні події в країні і надати їм нового змісту.

Із житомирян до проєкту долучитися Ольга Овчіннікова, Анастасія Сладковська, Наталія Носок, Анна Мединцева, Катерина Ковчан, Вікторія Грицанюк, а також відомий художник Сергій Носок, який кілька місяців тому вступив до лав ЗСУ, а до того разом із дружиною активно займалися волонтерською діяльністю – розмальовували металевих їжаків у центрі Житомира, створили мурал у Куп’янську, збирали і передавали допомогу військовим та жителям деокупованих населених пунктів.

Для виставки «На уламках російських ракет», за словами керівника ЖОМГО «Цілком природно» Іллі Грицанюка, частину картин художники встигли створити раніше, решту малювали спеціально.

Долучитися до ініціативи мають змогу й інші митці з Житомира, для потреб яких готові надати необхідні «матеріали».

«У якості «полотна» пропонуємо знешкоджені уламки «Точок У», «Градів», «Ураганів» та інших смертоносних боєприпасів, які росіяни продовжують відправляти на українську землю. На жаль, такого «добра» маємо вдосталь, – говорить Грицанюк. – Запрошуємо до співпраці місцевих художників, які готові втілити свої творчі задуми і перетворити шматки заліза на арт-об’єкти. У подальшому вони стануть експонатами на вітчизняних та закордонних виставках, лотами на благодійних аукціонах. За виручені від цього кошти буде куплено обладання для виявлення вибухонебезпечних предметів, тобто розмінування. Якщо ви повнолітній, маєте певні творчі здібності, хочете  творити – ми готові надати вам безпечні уламки та, за потреби, місце для творчості в нашому «Місцевому навколокультурному просторі». Можете писати у «Цілком природньо» в мережі Інстаграм та Фейсбук». 

Уламки в Житомир передали представники волонтерського руху «Добробат», який займається допомогою постраждалим у нагальному відновленні житла та об’єктів соціальної інфраструктури на деокупованих територіях (перекриття зруйнованого даху, ремонт побитих вікон, підмурування пошкоджених стін). Осередки волонтерського руху є у Київській, Чернігівській, Сумській, Харківській, Миколаївській, Запорізькій та Херсонській областях.

Юлія Демусь

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here