Палацу Терещенків на Житомирщині майже 110 років, за нього тривають суди. ВІДЕО

1269

Майже 110 років тому, у 1913-му, у смт Червоне Андрушівського району на Житомирщині в неоготичному стилі на замовлення польського шляхтича Адольфа Норберта Еразма Грохольського, що володів селом, побудували палац.

Всередині палацу був вестибюль зі сходами, викладеними білим мармуром, а також — велика зала для балів з двома венеціанськими кришталевими люстрами. Від колишнього інтер’єру не збереглося майже нічого. Неподалік в неоготичному ж стилі були споруджені господарчі будівлі та конюшня. 

Палац був оточений великим парком, який межував із садами. Їхня загальна площа становила 58 га. В парку росли старі липи, дуби, каштани. Були тут два озера й альтанка на острівці. Перед палацом — декоративні газони. 

Відео палацу Терещенків опублікувала “Українська правда”.

Згідно з заповітом Адольфа Грохольського, який помер в 1863 році, Червоне мало дістатися його другій дружині, Ванді з Радзивілів Грохольській. Але вдова невдовзі після смерті чоловіка виїхала за кордон, а Червоне продала. 

Федір Артемович Терещенко трохи перебудував палац, а неподалік звів власне джерело прибутків — цукровий завод. Пізніше в ньому Терещенко Федір Федорович розташував авіамайстерню.

У власності Терещенків, палац знаходився до Жовтневого перевороту 1917 року.

Після перевороту в будівлі знаходився притулок для безпритульних дітей. Проте у 1928 рому році внаслідок підпалу сталася пожежа, яка значно пошкодила будівлю. Згодом  її зовнішній вигляд було відтворено, однак інтер’єри було втрачено назавжди.

Десь до кінця XX століття тут містилося ПТУ. Після того як ПТУ переїхало до нової будівлі, палац швидко занепав і став руїною[4]. Крадії винесли все, що можна винести, навіть позбивали кахель з підлоги.

Через кілька років після здобуття Україною незалежності колишній палац було передано жіночому монастирю Святого Різдва Христового московського патріархату.

Нині ж тривають суди щодо власності палацу Терещенків, який приватизувала церква Московського патріархату. Наступне засідання суду заплановане на 16 серпня 2022 року.

На разі будівля перебуває у напівзруйнованому стані. Палац входить до реєстру культурної спадщини місцевого значення. У разі повернення замку у власність громади, він може стати культурною спадщиною Національного рівня. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here