Home Цікаво В Україні визначили слово 2022 року

В Україні визначили слово 2022 року

726

Словом 2022 року сталав вираз “Русский военный корабль, иди нах*й”. Фраза стала символом відсічі, яку Україна дає Росії з першого дня повномасштабної війни.

Так визначили укладачі словника “Мислово”, які щороку фіксують неологізми, сленг та інші прояви сучасної мови. Зазначається, що вираз став рімейком української національної ідеї, що у 2014 році сформулював художник і автор сатиричних п’єс Лесь Подерв’янський. Вона звучала так: “від’*біться від нас”.

При тому укладачі словника визнають іронічність того, що фраза року озвучується російською тоді, коли українська мова розвивається та витісняє російську з усіх сфер життя.

“За декомунізацією прийшов час деколонізації та дерусифікації українського культурного простору. Українізація у найширшому смислі стала глобальним трендом”, – відзначають у “Мислово”.

Претендентами на “слово року” були фрази:

  • “Доброго вечора, ми з України!” – культовий мем-вітання під час російсько-української війни;
  • “катастрофа”, адже війна є багатовимірною катастрофою: соціальною, економічною, екологічною та персональною – для мільйонів людей;
  • “біженці/переселенці”, адже мільйони українців були змушені покинути свої рідні домівки;
  • “ЗСУ” – символ віри українців у перемогу;
  • “волонтер, доброволець” – як і вісім років тому тисячі людей за покликом серця об’єдналися у боротьбі проти ворога;
  • “геноцид, терор” – те, що вчиняє російська армія на території нашої країни;
  • “допомога” – міждержавна та міжлюдська, яка мала надзвичайне значення для успіху українського спротиву.

Нагадаємо, словник “Мислово” створений у 2012 році. Мета укладачів – фіксувати неологізми, сленг та інші прояви сучасної української мови. Слова та визначення до них надсилають звичайні користувачі.

Основними критеріями при виборі слова року є його популярність та соціальна значущість. У минулі роки “словом року” обирали: 2021 – “вакцина“, 2020 – “коронавірус“, 2019 – “діджиталізація“, 2018 – “томос“, 2017 – “безвіз“, 2016 – “корупція“, 2015 – “блокада“, 2014 – “кіборги“, 2013 – “євромайдан“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here