20 січня у світі – День любителів сиру.
Жителька Коростенського району, учасниця Стугівського гурту «Берегиня» Наталія Пилипчук поділилася із Першим житомирським рецептом ремісничого твердого сиру, який кожен може приготувати в домашніх умовах.
«Тридцять років тому мені рецепт варіння сиру показала мати. Відтоді я часто на свята готую свій домашній твердий сир», – розповіла жінка.
Про процес
1. Беремо 1 літер молока і доводимо до кипіння;
2. Додаємо до кип’яченого молока 1 кг домашнього сиру (творогу);
3. Помішуємо та варимо 7 хвилин поки не збереться в грудку;
4. Потім взбиваємо 2 яйця, додаємо, половину чайної ложки соди і 1ч.л.солі (взбиваємо 5 хв);
5. Друшляк (кругла миска чи черпак з невеликими отворами на дні) застеляємо марлею і перекидаємо на нього відварений сир;
6. Проціджуємо сир, змішуємо з яйцями, добавляємо грудочку масла, ставимо на маленький вогонь й інтенсивно вимішуємо, поки не почне густіти;
7. Перекидаємо в посудину або целофан надаємо бажаної форми. Даємо гарно вистигнути, нарізаємо на тарілку.
ТОП-5 найпопулярніших сирів у світі
Моцерела

Сир родом з Італії його роблять з молока чорних буйволиць, а у нас з коров’ячого. Цей сир дієтологи рекомендують для тих, хто хоче схуднути. У його складі мало солі, проте багато кальцію і білку. Дуже часто моцарела стає інгредієнтом для салатів, запіканок, пирогів і звісно ж піци. Відомі закуски з нею це: капрезе та антипасті (скибочки червоних помідорів і білого молодого сиру з зеленими листочками базиліка, що повторюють кольори італійського прапора).
Маскарпоне

Цей сир нагадує густий йогурт, на смак солодкуватий. З нього готують тірамісу, чізкейк, яблучний пиріг.
Брі

Цей вид народився у Франції, виготовляють із коров’ячого молока. Сир має блідий колір із сірим відтінком і ледь вловимий аміачний запах, мікс з легким ароматом лісових горіхів. Виділяють кілька видів брі: брі де мо, брі де мелен і брі де куломьє. Французи акцентують, що з’їсти його треба встигнути за 84 дні, 4 години і 23 хвилини, потім можна отруїтися. Дуже смачний він у смаженому вигляді з помідорами та яблуками. Можна також додати до омлету.
Рокфор

Французький блакитний сир, цвіль якого додає гострого та солоного смаку. Готують з нього пасту, салат з авокадо.
Чеддер

У Великобританії його дуже люблять. Дуже смачно показує себе в супах. Можна додавати в омлети, рис, тісто для домашнього печива і навіть робити сендвічі.
Нагадаємо: як на Житомирщині готували кутю з ячменю та води.