Home Здоров'я Як зберегти здоров’я під час переходу на зимовий час: поради від психолога

Як зберегти здоров’я під час переходу на зимовий час: поради від психолога

554

Зараз українці готуються до переходу на зимовий час. У неділю, 29 жовтня, о 4 ранку всі повинні перевести годинники на годину назад. Перехід на зимовий та літній час був запроваджений щоб  оптимізувати використання природного світла та зменшувати споживання електроенергії взимку.

Щоб пом’якшити вплив зміни часу на фізіологічне та психологічне самопочуття, психологи радять:

  • Поступово адаптувати режим сну, лягаючи і вставаючи на 15-30 хвилин раніше (перед зміною часу), щоб організм мав час звикнути до нового графіку.
  • Дбати про здоровий сон, утримувати комфортну температуру в кімнаті та забезпечувати тишу.
  • Відвідувати вулицю під час світлого часу, особливо уранці, для підтримки природного біоритму.
  • Збалансувати харчування і фізичну активність, яка також впливає на ритм організму.
  • Практикувати релаксаційні вправи або медитацію для зменшення стресу та поліпшення психологічного стану.

«Під час переходу на зимовий час рекомендується зробити адаптацію більш плавною. Використовуйте неділю для поступового переходу між старим і новим часом. Підтримуйте свою звичну рутину і в перші робочі дні зберігайте перехідний графік сну та активностей. Зменшить навантаження на себе, надайте собі додатковий час на адаптацію і враховуйте свої фізіологічні потреби. Оскільки перехід на зимовий час означає, що стає темнішати раніше, особливо враховуючи дефіцит сонячного світла, пов’язаний з тим що збільшується темна частина доби. Важливо збільшити кількість ресурсних активностей, які сприяють позитивним емоціям і допомагають покращити настрій. Включіть в свій розпорядок дня короткі прогулянки на свіжому повітрі і спробуйте освітлювати робоче місце додатковим денним світлом, щоб зберегти внутрішній баланс.» – радить психологиня Наталія Портницька

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here