Home Відпочинок «Мандрівки Житомирщиною»: хутір Гойч та село Недашки Малинського району. ФОТО

«Мандрівки Житомирщиною»: хутір Гойч та село Недашки Малинського району. ФОТО

925

«Зелений Гай — село в Малинському районі Житомирської області», – пише Вікіпедія. Насправді, нині це спорожнілий хутір серед лісу, в якому мешкає кілька людей.

Зелений Гай або, як його ще називають, хутір Гойч, відноситься до Недашківської сільської ради. Хати на хуторі деревяні, незважаючи на те, що в більшості з них ніхто не живе, мають охайний вигляд. На деяких подвірях ще збереглись криниці з журавлем.

Господаркою одного з таких обійсть нещодавно стала 24-річна київська журналістка Катерина Мізіна. Дівчина придбала хату, щоб зробити там мистецьке поселення. Воно має об’єднати кілька будинків, власники яких влаштовуватимуть у теплий сезон арт-події: фестивалі, виставки, кінопокази.

Журналісти Першого житомирського інформаційного порталу завітали на гостину до Катерини 19 березня. Цього дня господиня разом з друзями садили сад.

Попередньо дівчина у соцмережі запропонувала своїм друзям відмовитися від смартфонів та взяти в руки лопати і саджанці.

На хутір Гойч у суботу приїхало кілька десятків людей, які привезли з собою молоді деревця такущі, які висадили навколо Катіної хати.

Дівчина відзначає, що деяких зі своїх гостей бачить вперше, але радіє, що на першу  акцію приїхало стільки людей, незважаючи на віддаленність від міста та холодну погоду. Втім, зігрітися можна було біля вогнища, на якому готували обід, або ж в хатині.

Поки Котерина не готова приймати у себе велику кількість гостей хоча б на кілька днів через відсутність місць для ночівлі. Та коли це питання вирішиться, вірить, що  на хуторі таки  можна буде влаштовувати фестивалі.

 

Зазначу, що хоча й Зелений Гай нині є покинутим, дістатись до хутора можна майже без пригод. Якщо їхати з Житомира, то варто для початку приїхати в Малин, звідти маршруткою чи «попуткою» до села Недашки і тоді ще кілька кілометрів пішки безпосередньо до хутора. Така мандрівка в обидва боки обійдеться в трохи більше, як в 100 грн або як пощастить.

Пропонуємо читачам Першого житомирського фоторепортаж із нашої поїздки, під час якої ми трохи прогулялися хутором, разом з Катериною посадили журавлину біля її хати, а потім ще побували в селі Недашки.

Віта ДЕМУСЬ, Ярослав ХОРКІНС

Більше фото в альбомі Першого житомирського у соцмережі

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here