В кінці лютого військові отримуватимуть зарплати, обраховані по-новому. 

Як відомо, під час дії воєнного стану військовослужбовцям виплачуються грошове забезпечення (аналог заробітної плати) + щомісячні надбавки, встановлені на період воєнного стану (30 тис грн, 50 тис грн або 100 тис грн).

Із лютого 2023 року розмір грошового забезпечення (зарплати) становить 20,1 тис. грн – для ЗСУ, Нацгвардії, ДСНС та Нацполіції.

Однак змінилися умови щомісячної винагороди у 30 тис. грн, яка раніше виплачувалася всім вищеперерахованим категоріям.

30 000 грн

30 тис. грн винагороди отримуватимуть військові, які виконують завдання:

  • у складі угруповань військ чи резерву Головнокомандувача ЗСУ, у складі пунктів управління Генштабу, які здійснюють управління діючими угрупованнями військ;
  • з протиповітряного прикриття та наземної оборони об’єктів критичної інфраструктури;
  • із забезпечення підрозділів в районах ведення бойових дій згідно з логістичними розпорядженнями.

Резерв Головнокомандувача ЗСУ – управління чи штаби окремих угруповань військ, які створюються за рішенням Головнокомандувача або начальника Генштабу для виконання бойових завдань, що раптово виникають, а також для підсилення чи заміни підрозділів зі складу угруповань військ на загрозливих напрямках або у разі втрати ними боєздатності.

Тобто, якщо військовий НЕ ПЕРЕБУВАЄ в зоні бойових дій, він/вона має право на виплату у 30 тис. грн, якщо виконує бойові завдання згідно з наказом. Проте надбавка виплачується тільки за період виконання бойових завдань.

Крім того, надбавку у 30 тис грн отримуватимуть військовослужбовці, відряджені до військових адміністрацій у районах ведення бойових дій.

50 000 грн

50 тис. грн винагороди отримуватимуть військові які виконують бойові завдання в складі органів військового управління, який здійснює управління підрозділами першого ешелону оборони або наступу на лінії зіткнення.

100 000 грн

100 тис. грн винагороди отримуватимуть військові, які беруть безпосередню участь у бойових діях в районах їх ведення та виконують бойові завдання. Також її отримуватимуть:

  • льотчики, які здійснюють польоти у районах ведення воєнних дій;
  • військові у складі підрозділу ракетних військ і артилерії у районах ведення бойових дій;
  • військові, які виконують завдання з вогневого ураження повітряних та морських цілей противника у районах ведення бойових дій;
  • моряки, які виконують завдання кораблями, катерами, суднами поза межами внутрішніх акваторій портів, пунктів базування та місць тимчасового базування;
  • медичний персонал медичних частин та підрозділів у районах ведення воєнних дій.

Також ці 100 тис грн нараховуються:

  • (родичам) загиблих військовослужбовців, за місяць, у якому ті загинули;
  • (родичам) захоплених в полон (крім тих, які добровільно здалися) або є заручниками, безвісно відсутніми, за час перебування в полоні/безвісно відсутніми;
  • у зв’язку з отриманим на службі пораненням (наприклад, контузією, травмою, каліцтвом) з дня отримання такого поранення.

Хто не отримуватиме 30 тисяч гривень?

Без доплат залишаться всі, хто не несе службу у складі угруповань Сил оборони або резерву Головнокомандувача і перебувають поза межами районів ведення бойових дій.

Це стосується навчальних центрів, органів військового управління, тилових баз. 

Також ці виплати не передбачені у час навчань за кордоном чи період відпустки.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here