Вантажівки допомоги для різних міст – у Запоріжжя, Харків, Макарів, Херсон, Кривий Ріг, Бородянку, Кам’янське, а також військовим із Житомира та області, десятки електрогенераторів із перших днів війни відправляють для захисників та українців родина та друзі Кора Плога з Нідерландів у партнерстві з волонтерським штабом “Українська команда”.

Вони мало не щомісяця збирають 20-тонник продуктів, засобів гігієни, електрогенераторів, долучаються до автомобільних зборів на передову.

Так, медикаменти для житомирських лікарень, генератори та автомобілі для захисників на передову – це допомога Кора Плога у партнерстві з Ігорем Гундичем, житомирським підприємцем Михайлом Розводовським та волонтерським штабом “Українська команда”.

Кор Плог – музикант із Нідерландів. Розповідає, що допомагає так багато Житомиру, адже це його вже майже рідне місто. Понад 25 років тому він зустрів свою дружину-житомирянку. Відтоді дуже часто приїздили до міста, привозили сюди дітей. Тепер тут мають багато рідних і друзів, у тому числі серед волонтерів, які допомагають доставляти на схід України допомогу.

У Житомирі нідерландці активно співпрацюють із Ігорем Гундичем та волонтерським штабом “Українська команда”. Об’єднуючи зусилля, їм вдається регулярно доставляти військовим генератори, ліки, засоби гігієни та їжу. 

Моя дружина звідси, з Житомира. Я сюди приїжджаю вже більше 25 років, маю багато знайомих тут. Коли почалася війна, я відразу зрозумів: потрібно щось робити. 

Перше, що ми зробили – забрали близько 30 людей на кордоні. Далі продовжували допомагати їх перевозити у безпечні місця.

Мені телефонували знайомі – потрібна допомога. Одразу після першого запиту ми разом із друзями та знайомими змогли відправити п’ять 20-тонників із їжею та засобами гігієни.

Вже відправили вантажі з допомогою для військових та українців, які постраждали від обстрілів. Частину допомоги – для житомирських військових, частину – для жителів постраждалих міст: Харків, Запоріжжя, Херсон, Макарів та ін.”, – розповідає органіст-диригент, який став одночасно українським волонтером Кор Плог.


До Житомира музикант приїхав із трьома синами 16, 23 та 26 років, які активно підтримують справу батька і майже щоліта бувають в Україні. Проте цей візит не такий, як у мирний час. На власні очі нідерландці переконалися у звірствах у Бучі, побачили руїни в центрі Києва, знищену житомирську школу та величезні цвинтарі свіжих могил зі ще не вигорівшими на сонці українськими прапорами.

Його сини розповідають, що бачити війну у Європі через медіа і відчувати тут – це різні речі. Для них важливо було відвідати Україну, аби в Європі продовжувати боротися з російським наративом.

“Я намагаюся пояснювати в Нідерландах, що тут щодня війна і українці потребують допомоги, що це важливо не лише для України, а й для демократії та незалежності Нідерландів, Європи”, – розповів старший син Данік.

Однак навіть перебуваючи у відносно спокійному Житомирі, неможливо уявити ситуацію на фронті, де українські військові.

Саме для них та українців, близьких до фронту, друзі Житомира з Нідерландів цього разу привезли 35 генераторів. Також організували допомогу дитячому будинку у Кривому Розі.

“Привезли 35 генераторів, через тиждень приїде ще одна партія – для військових та населення. Найчастіше надсилаємо їжу, засоби гігієни. Особисто оглядаю, як усе відбувається”, – розповів Кор Плог.

За словами чоловіка, у Європі, де теж люди змучені війною в Україні та відчувають її наслідки в подорожчанні газу, необхідності економії, всі активізувалися після масованих атак восени:

“Якщо у нас газ дорогий і ми змушені економити та вмикати тепло тільки до 15-16 градусів, то в Україні, якщо буде в будинках 0, це вже велика проблема. А як людям у віці? А хлопцям на фронті? Ми сказали, що треба щось робити”.

Чоловік вже не вперше з родиною в Україні та в Житомирі. Порівнюючи емоції від мирного міста і воєнного, зазначив, що попри війну, тут відчувається життя:

“Житомир живий. Україна жива. Там бомбили, а тут вже відбудовують. Це для мене було шоком, як ви відновлюєтеся. Це сила України”.


Нідерландський музикант запевнив, що одразу після перемоги України одразу приїде сюди, можливо, навіть із концертом:

“У Нідерландах я вже сказав, що в кінці березня ми робимо концерт Перемоги. На перемогу в Україну приїду однозначно: або як музикант, або як водій”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here