Home Війна Школяр із Коростишева робить павербанки для ЗСУ з акумуляторів одноразових цигарок. ...

Школяр із Коростишева робить павербанки для ЗСУ з акумуляторів одноразових цигарок. ФОТО

909

Святославу Янішевському із Коростишева – 14 років. Він навчається у 8-В класі ліцею №2 ім. Л.Х. Дарбіняна. Хлопець активний і наполегливий, цікавиться точними науками, розробками і винаходами, а ще займається волонтерською діяльністю – робить павербанки для ЗСУ. На один павербанк витрачає до 80 грн.

Разом з  родиною для військових виготовляв окопні свічки, енергетичні батончики із горішків та сухофруктів, долучався до благодійної ярмарки у навчальному закладі. Каже, що серед батьків його друзів та однолітків є багато захисників та волонтерів, тож важливо допомагати тим, хто боронить країну чи забезпечує надійний тил.

Ще влітку минулого року Святослав задумався над тим, аби зробити для воїнів павербанки, використовуючи акумулятори із використаних електронних цигарок. Відзначає, що складного в цьому нічого немає, головне, аби під руками були розхідні матеріали. Збирати цигарки допомагають знайомі, а також співробітники і покупці місцевого магазину «Центрячок». Додаткові деталі хлопець замовляє оптом в інтернеті, щоб було дешевше.

Вартість одного павербанка з урахуванням всіх витрат – менше 100 гривень. Наразі Святославу вдалося зробити таких вже більше 15 шт. Днями один із них волонтери впередали військовослужбовцям ОТУ «Соледар»,  які висловили подяку хлопцю за його розум, вміння та  винахідливість.

«Хотів спробувати робити  павербанки років два тому,  але зі звичайних акумуляторів. Тоді все лишилося на рівні ідеї, а вже наприкінці серпня 2022-го почав збирати електронні цигарки, – ділиться Святослав Янішевський. – Цигарки потрібно розібрати, відібрати потрібні живильні елементи, а далі акумулятори з’єдную між собою, припаюю до них провід, потім припаю ще провід до плати і все це  поміщаю у кейс. На один пристрій потужністю  30  000  mAh   потрібно 45 акумуляторів, а на 27  000 mAh   – 26. Якщо всі акумулятори вже розібрані, то на один пристрій витрачаю десь півгодини часу. Займаюся цим після уроків, переважно на вихідних.  Готові павербанки  віддаю на потреби ЗСУ через волонтерів ГО «Паляниця», «Центрячок». Мого друга батько кілька тижнів тому віз автомобіль на Бахмут, то передав два через нього два. Плати замовляю в інтернеті, виходить по 44 гривні, кейси по 20-30 гривень, плюс ще припой і дріт, тобто до 80 гривень за все».

Юлія Демусь

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here