“Військові – герої, а не раби”: на акції в Житомирі вимагають прийняти закон про демобілізацію. ФОТОРЕПОРТАЖ

601

“За перемогу відповідальні всі”, “Дайте шанс відновитися захисникам”, “Демобілізація – шанс на життя”, “Служба обов’язок – демобілізація право” – вигукують учасниці Всеукраїнського пікету за демобілізацію, які 24 березня зібралися на майдані Корольова у Житомирі.

“Ми змушені говорити за тих, хто продовжую боронити країну, стримувати ворога на півдні та сході. Ми тут, бо маємо на це право, поки наші рідні – лише обов’язки, – пояснює одна з учасниць мирної акції Наталія, яка пояснює, що житомиряни виходить в центр міста вже 9 раз. – Ми просимо владу почути захисників та їх родини. Хлопці, які у перші дні добровільно долучилися до лав ЗСУ, взяли до рук зброю, фактично стали заручниками ситуацій. Вони третій рік не бачать своїх рідних, як ростуть їх діти. Українська армія просто стікає кров’ю без перепочинку та поповнення. Тих, хто на фронті, нема ким змінювати. Люди морально і фізично виснажені, а тих 30 днів відпустки, яка передбачена, просто не вистачає, аби пройти належне лікування, оздоровлення, вирішити особисті проблеми. Питання демобілізації просто зависло. Парламент воюючої країни саботує прийняття закону про демобілізацію, бо вони вже думають про вибори і непопулярні рішення їм ні до чого. Це виглядає як помста добровольцям, але наші діти, наші батьки, чоловіки – не раби. Демобілізації бути! Ми вимагаємо прийняти закон та озвучити реальні терміни служби та звільнення, відповідно до законодавства, не спекулюючи термінами про відпустку та ротації”.

У рамках зібрання жінки влаштували перформанс: одягнувши військову форму, вони заклеїли роти та звʼязали руки, наклеїли на спини листівки « Ми не раби». Таким чином прагнули показати нинішніх захисників, які позбавлені прав, а мають лише обовʼязки.

«Військові – наші герої, а не ваші раби», – відзначають учасниці акції, звертаючись до чинної влади.

Юлія Демусь

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here