Home Їжа Бамія на Житомирщині: досвід вирощування екзотичної африканської культури

Бамія на Житомирщині: досвід вирощування екзотичної африканської культури

Бамія, гібіскус їстівний, окра, ґомбо, баня чи навіть «мрія вегетаріанця» – це все різні назви однієї рослини, про яку в Україні знають поки що мало. Однак різні фермерські господарства вже потроху пробують її вирощувати та реалізовувати, переважно продаючи через сторінки в Інстаграм. Наша журналістка Юлія Демусь вирішила вирощувати цю екзотичну культуру у себе на городі і тепер ділиться своїм досвідом та спостереженнями з вами.

Ціна та сорти

Ціна за один кілограм коливається від 370 до 500 гривень, залежно від сорту (Діброва, Сопілка, Жіночі пальці, Білий оксамит, Бомбей, Юнона і Біла циліндрична бамія). Система пошуку в інтернеті засвідчує, що купити цю рослину можна і у великих мережах супермаркетів.

Бамія їстівна

Мова про бамію їстівну – однорічну овочеву культуру родини мальвових. Особисто я дізналася про неї абсолютно випадково навесні цього року, коли готувалася до нового городнього сезону та обирала насіння на спеціалізованому сайті. У вкладці «екзотичні рослини» можна було купити насіння бамії – 10 насінин сорту «Бамія Діброва» обійшлося у 15 гривень.

Вирощування на Житомирщині

Висіяла його у травні, коли ґрунт добре прогрівся і минули весняні приморозки. Ділянка розташовується у селі на Любарщині Житомирської області, де основний тип ґрунту – чорнозем. Обрала місце подалі від дерев, яке добре освітлюється протягом усього дня, а по сусідству з бамією – морква.

Особливості вирощування

Вже після висівання, коли, на мою думку, минуло доволі багато часу, а сходів не було (додатковий полив не проводила), вирішила детальніше дізнатися про особливості вирощування цієї культури.

Приміром, у Вікіпедії можна знайти наступне: «Батьківщиною бамії є тропічна Африка, в дикому стані збереглася на Антильських островах. Розповсюджена в країнах Південної Європи, в Америці, Африці та Азії. Висота рослини – від 30-40 см (карликові форми) до 2 м (високорослі форми). В Україні бамію їстівну вирощують у південних степових районах. Її посіви розміщують насамперед на городах або зрошуваних ділянках. Вона може рости на будь-яких ґрунтах, крім перезволожених, з близьким заляганням підґрунтових вод. На важких холодних ґрунтах дає низький урожай. Найкраще бамія росте на ділянках з легким (супіщаним) родючим дренованим ґрунтом, багатим на органічні речовини».

Перші сходи та проблеми

До середини червня зійшло 8 із 10 насінин, але частина постраждала від граду та інтенсивних опадів (пошкоджене листя), уповільнилася в рості і пізніше за інших дала перші квіти. Періодично рослини поливала, але не щодня, за рахунок широких листків, які густо покривають стовбур, вдається створювати затінок і затримувати вологу біля основи стебла.

Особливості догляду

Зі спостережень – рослини потрібно сіяти віддалено одна від одної на відстані 50-70 см, тоді вони не заважають одна одній, пишні та високі. Одразу, коли рослина починає набирати у висоті, з’являються перші квіти – по кілька штук одночасно, а згодом вони зацвітають – квіти дійсно схожі на мальви, жовто-кремового кольору. У листкових пазухах формуються плоди у вигляді 4-8-гранних коробочок, в яких міститься насіння (1000 насінин – 15 г).

Збір урожаю

Після того як квітка перецвітає і опадає, стає видно плоди, за формою схожі на гострий перець. Їх варто зривати молодими – 5-7 см, вживати в їжу (готувати, морозити, маринувати) потрібно одразу, бо швидко в’януть. При цьому видаляти верхню частину, якою плід кріпиться до стебла, ворсинки на коробочках, а далі готувати цілими чи різати.

Враження від вирощування

Мені довелося влаштовувати полювання за квітами бамії, щоб побачити їх у розкритому вигляді – квітнуть буквально день. У сонячну пору – закриті, зате у похмуру чи дощову – розкриваються. Плоди бамії – досить легкі, за один раз з рослини можна зірвати 1-3 штуки (слідувати, щоб не перезріли). Фактично, щоб зібрати кілограм, треба обійти кілька десятків рослин (цим і зумовлена, швидше за все, кінцева вартість).

Я вже встигла зібрати і приготувати перший урожай, але на рослинах лишається ще дуже багато плодів, які ще формуються, тому, ймовірно, зривати коробочки можна буде ще до осені. Щодо смаку, то, відверто кажучи, не можу сказати, що це дуже смачно (звичайна трав’яниста рослина), але планую надалі, коли будуть більші обсяги урожаю, спробувати інші варіанти приготування по рецептах з інтернету.

Бамія у кулінарії

Бамія поширена в кухнях країн Чорноморського та Середземноморського басейнів, Азії, Африки, країн Південної та Північної Америки. Після термічної обробки стручки виділяють слиз. Цю властивість використовують при приготуванні густих супів або овочевих страв. В мережі зазначається, що «стручки бамії їстівної містять багато корисних речовин, вітаміни та аскорбінову кислоту. В насінні міститься 20% олії типу оливкової. Укріплює виснажений організм людини. Стручки бамії містять слизисті речовини, які цінні для людей хворих на виразку кишківника, гастрит. Відвар з плодів бамії застосовують при лікуванні бронхіту. Як свідчать історичні дані, бамію вживала Клеопатра. З рослини робили відвари і маски для волосся». В інтернеті знаходила відгуки тих, хто куштував її під час перебування на курортах і відверто був здивований, що бамію вирощують в Україні.

Для довідки

Раніше ми розповідали вам, як Світлана Безверха вирощує кімнатні рослини та ділиться саджанцями.