Home Їжа Бездріжджовий лаваш, соус на основі йогурту, пекінська капуста: корисна шаурма у Житомирі...

Бездріжджовий лаваш, соус на основі йогурту, пекінська капуста: корисна шаурма у Житомирі від Ксенії Дармопук. ФОТО

Чоловік житомирянки Ксенії Дармопук боронить країну ще з періоду проведення АТО, старший син здобуває військову освіту, а молодший – Тимофій, всіляко допомагає мамі розвивати  власну справу і втілювати давню мрію.

Ксенія зізнається, завжди хотіла відкрити власний заклад – кав’ярню, але для цього поки не має коштів та й відповідних навиків у веденні бізнесу в цій сфері. Втім, на дещо таки наважилася і попри війну в країні вирішила не відкладати усе на потім та ризикнула. Не приховує, головну роль у прийнятті рішення відіграла саме підтримка рідних, але усі основні процеси  покладені саме на її плечі.

Кілька місяців тому з’явилася її «Шаур-мама». Таку назву теж обирали разом із сином із десятка варіантів, але зупинилися на тому, що найбільш відгукнувся за внутрішніми відчуттями і цінностями. Гасло обрали теж відповідне  – «Смачно як вдома». Спочатку працювали на ринку, а два тижні переїхали на нову локацію по вулиці Покровській поблизу кондитерської фабрики.

Саме там вона гостинно приймала  і пригощала журналістів Першого житомирського інформаційного порталу 13 лютого – в Міжнародний день шаурми. Щоправда, про таке свято дізналася безпосередньо від нас. Втім, без вагань погодилася розповісти про асортимент та особливості шаурми, якою смакують її відвідувачі.

«Своїм прикладом прагну показати, що шаурма може бути не просто поживною і смачною, але й корисною. Нехай я, може, зароблю менше, але точно знаю, що мій продукт  – якісний, а в його основі хороші й свіжі продукти. Готуємо все «з-під ножа». Колись мене як клієнта турбувало, що доводиться чекати своє замовлення, але зараз розумію, що в цьому безпосередньо і є перевага, – говорить власниця «Шаур-мама» Ксенія Дармопук. – Не використовуємо заготовок. Курятину маринуємо самі, я розробила власний маринад. Соус в нас на основі йогурту відомого виробника. Звичайну капусту замінили пекінською. Лаваш беремо  бездріжджовий, купуємо у місцевого виробника. Додаємо овочі, цибульку (спеціальний сорт)/кетчуп/гірчицю (за побажанням) і виходить дійсно ситний та смачний перекус. Ще до появи «Шаур-мами» ми з сином багато експериментували вдома  – готували шаурму, хот-доги, але це, все ж таки, не той рівень, бо в духовці чи на сковорідці ти так не посмажиш курятину або сосиски. Зараз же використовуємо хороше устаткування  – у в плані приготування їжі і напоїв. Купили професійний апарат і тепер пропонуємо якісну каву, можна обрати чай на вибір. Молодь замовляє каву, картоплю фрі, нагетси. Люди середнього і старшого віку купують шаурму. Звичайно, зранку більший попит на каву, а от в обідню перерву приходять співробітники установ і компаній, що працюють поряд. Здебільшого чоловіки, але вже є кілька постійних клієнток жінок. Якось одна з них мені сказала, що краще перекусити в нас соковитою шаурмою із овочами та м’ясом, ніж купувати якийсь пиріжок. Додаємо нові позиції. Зокрема, французький хот-дог з йогуртовим соусом, булочка із кунжутом і різні види сосисок.».

Ксенія розповідає, що у них є окрема послуга – можна зателефонувати завчасно (хвилин 10-20), зробити замовлення і підійти та просто забрати його. Цією можливістю неодноразово користувалася сама, коли була завантажена іншими справами, а також вже випробували друзі та знайомі.

Довідково: Назва «шаурма» походить від арабського слова «shawa», що означає «смажити». Міжнародний день шаурми відзначають з 2011 року.  Попри те, що шаурма – страва арабського походження, приготована з м’яса барана чи свині, нарізаного тонкими шматочками,  засновником свята  стала американська компанія, що спеціалізується на приготуванні швидких перекусів Шаурма є вуличною їжею, фаст-фудом та особливо  поширена у країнах Леванту, Аравійського півострова та Єгипті, але протягом останніх років  набула популярності серед європейців й американців, які полюбляють  куштувати смачне м’ясо у лаваші з додаванням соусів та овочів. Шаурму винайшли у 1972 році. Автором рецепту став Кадір Нурман, який народився в Туреччині й згодом емігрував до Німеччини, де відкрив свій перший вуличний фаст-фуд. Спочатку він продавав просто смажене м’ясо із салатом, однак згодом почав замотувати начинку в лаваш. Нурман ніколи не патентував свій винахід. У 2011 році Асоціація турецьких виробників донерів (шаурми) у Європі, штаб-квартира якої розташована в Берліні, таки визнала Нурмана винахідником шаурми.

Юлія Демусь