Home Здоров'я Великодній стіл без ризику: як уникнути харчових отруєнь під час свят

Великодній стіл без ризику: як уникнути харчових отруєнь під час свят

Свято Великодня — особливий час для українців
Великдень — одне з найважливіших християнських свят, яке символізує відродження і надію. Для багатьох українців це не лише духовне свято, а й час родинного затишку та багатого столу. Традиційно на Великдень готують безліч страв: м’ясні, рибні, сирні, салати, варені яйця та, звісно, паски.

Небезпеки, які можуть зіпсувати свято
Через завчасну підготовку та тривале зберігання продуктів зростає ризик харчових отруєнь. Особливо, якщо їжу готують із неякісної сировини, порушують правила приготування або зберігання. Щоб уникнути цього, варто дотримуватись певних правил безпеки наголошують фахівці.

Рекомендації від Держпродспоживслужби

Головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області надало низку порад, які допоможуть зберегти здоров’я та святковий настрій:

🔸 Купуйте продукти лише у перевірених місцях
Не беріть їжу зі стихійних ринків або сумнівних локацій. Обирайте лише супермаркети, магазини чи санкціоновані ринки.

🔸 Звертайте увагу на маркування та зовнішній вигляд
Перевіряйте терміни придатності, склад, температуру зберігання. Не купуйте продукти з порушеною упаковкою, неприємним запахом або підозрілим виглядом.

🔸 Зберігайте чеки
Це дозволить вам повернути або обміняти неякісний товар у разі потреби.

🔸 Окреме зберігання продуктів
Не змішуйте сирі та готові продукти. Зберігайте їх у різних контейнерах. Дотримуйтеся температурного режиму.

🔸 Контролюйте терміни зберігання страв
Майонезні салати можна зберігати лише до 24 годин, овочеві на олії — до 36 годин у холодильнику.

У разі отруєння — терміново до лікаря!
Якщо у вас або ваших близьких з’явилися ознаки отруєння — не займайтеся самолікуванням. Негайно зверніться до найближчого медичного закладу.